Igra mačke i miša: Kraljevački vaspitači počeli da potpisuju anekse ugovora o radu, Valjevo i dalje čeka 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja

Igra mačke i miša – tako bi se u najkraćem moglo opisati ponašanje Ministarstva finansija i pojedinih lokalnih samouprava prema zaposlenima u predškolskim ustanovama koji se godima bore za pravo da se doškolovanim vaspitačima priznaju pripadajući koeficijenti.

Kako saznaje Danas, zaposleni u kraljevačkoj predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ počeli su da potpisuju anekse ugovora o radu sa novim koeficijentom 17:32 sa visokim obrazovanjem, čime je završena dugogodišnja agonija 94 doškolovana vaspitača.

To su za Danas potvrdili u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, nakon što su kraljevački vaspitači od jutros čekali da im stigu novi ugovori i pošto su prethodno zapretili da će danas protestovati ispred sedišta tamošnje lokalne samouprave.

Kraljevačka predškolska ustanova je bila najviše pogođena jer do danas nijednom vaspitaču nije bio priznat sedmi stepen stručne spreme.

Anekse ugovora i dalje čekaju zaposleni u predškolskoj ustanovi u Valjevu, jer, kako nam je rečeno u sindikati, još nije stigao dopis Ministarstva finansija kojim se odobrava da lokalna samouprava može da poveća budžet za plate doškolovanih vaspitača.

Pomenute dve lokalne samouprave nisu jedine u kojima postoji ovaj problem.

Apsurd je što broj zaposlenih koji imaju pravo na uvećanje plate po osnovu doškolovanja nije veliki.

Prema podacima sindikata ima ih oko 250 na nivou cele Srbije, dok je 4.343 vaspitača to pravo ostvarilo.

Nezadovoljni ponašanjem države koja ovaj problem godinama ne rešava članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su za četvrtak, 14. decembra protest ispred Ministarstva finansija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari