Ima pomaka, ali i dalje težak položaj LGBT osoba 1Foto: www.mc.rs

LGBT populacija i osobe koje žive sa HIV-om spadaju među najdiskriminisanije grupe u Srbiji, jedan je od glavnih rezultata izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pod nazivom „Biti LGBTI u Srbiji“.

Koordinator UNDP projekta Nenad Petković istakao je da izveštaj pokazuje da o interseksualnim osobama ima malo podataka, da je pravni okvir koji se bavi LGBTI pitanjima sveobuhvatan, ali da nema dosledne implementacije. Kako je istakao, nedostaje zakonski okvir o istopolnim partnerstvima, te da se pravno reguliše kada osobe menjaju pol.

– LGBTI osobe su često žrtve govora i zločina iz mržnje, a da ti zločini nisu propisno istraženi, nema presuda koje bi ih sankcionisale. LGBTI osobe su izložene diskmininaciji u raznim oblastima života, na primer pri zapošljavanju, ali i u obrazovnom sistemu – naglasio je Petković, navodeći da izveštaj prepoznaje napore države da se poboljša položaj LGBTI populacije, „ali još uvek nedostaju neki koraci“. Prema njegovim rečima, u izveštaju se navode i preporuke, a neke od njih su da s eusvoji zakoni o rodnom indetitetu i istopolnim partnerstvima, da se sankcionišu počinioci zločina iz mrnje, da se donese nova strategija o HIV infekciji…

Gordana Stevanović, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, istakla je da je izveštaj UNDP-a pokazao presek stanja kada je reč o položaju LGBTI osoba, navodeći da ima određenog pomaka u Srbiji, poput unapređenja normativnog okvira, te održavanja Parade ponosa. Ipak, dodala je, LGBT osobe se teško obraćaju institucijama, jer nisu spremne da se otkriju.

– Takođe, još nismo spremni da sankcionišemo one koji vrše nasilje nad LGBT oosbama – izjavila je Stevanović, ističući da je potrebno menjati i obrazovni sistem.

Dragana Todorović, izvršna direktorka ERA LGBTI, istakla je da je procenat prijavljivanja nasilja i diskriminacije u regionu oko 10 odsto, da 60-70 odsto ljudi i dalje misli da je homosoksualnost bolest, da je oko 30 odsto LGBT osoba bilo žrtva fizičkog nasilja, a oko 50 odsto diskriminacije. Ona je ukazala da Srbija ima zakone na kojima bi joj pozavidele neke članice Evropske unije, „ali ti zakoni moraju da se sprovode“. I ona je podsetila da Srbiji nedostaju zakoni o rodnom indetitetu i istopolnim zajednicama.

Lično iskustvo

Dragana Todorović podeila je sa prisutnima svoje lično iskustvo. Ispričala je kako je u vezi sa ženom koja ima dvoje dece od sedam i osam godina. „Tu decu ja vaspitavam, vozim i odvozim iz škole… Ali ne postoje nikakva prava koja se odnose na našu zajednicu. U pravnom smislu, ja ne postojim za tu decu“, ispričala je Dragana Todorović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari