Imenovane sudije za ratne zločine OVK 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Šefica Misije Euleks na Kosovu Aleksandra Papadopulu imenovala je 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK, po preporuci nezavisne Komisije za izbor, saopšteno je iz te misije, prenosi Beta.

Kako javlja agencija, među imenovanima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Imenovane sudije će boraviti u sedištu Specijalizovanih veća isključivo na zahtev predsednice radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

„Pozdravljam imenovanje tako visoko kvalifikovanih pravnika, među kojima će svaki, bez ikakve sumnje, u velikoj meri doprineti našem mandatu, koji se sastoji u obezbeđivanju pravičnog i efikasnog pravosuđa. Naš sledeći korak će biti da, u bliskoj budućnosti, sazovem prvu plenarnu sednicu sudija na kojoj će biti usvojen Pravilnik o postupku i dokazima, kojim se uređuje vođenje sudskih postupaka pred Specijalizovanim većima“, izjavila je predsednica Specijalnog suda.

U Ustavno veće Specijalnog suda su imenovani Roland Dekers iz Holandije, En Pauer-Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije.

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske.

Za sudije su imenovani Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonija, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van dej Vajngart iz Belgije.

Imenovanje sudija jedan je od tri koraka koji sud dele od potpune funkcionalnosti i stvaranje uslova za podizanje prvih optužnica.

Sledeća dva zadatka su održavanje plenarne sednice sudija Specijalnog suda, na kojoj će biti usvojn pravilnik o dokazima i procedurama suda, i njegova ocena.

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa – Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari