Incident u užičkom porodilištu 1Foto: Nenad Kovačević

Užičanin Vladimir Vukašinović, čija se supruga u sredu popodne porodila carskim rezom u užičkoj bolnici, upao je u porodilište i vikao, vređao i pretio osoblju, zahtevajući da njegovoj supruzi daju lekove, jer je trpela jake bolove.

To tvrde u užičkoj bolnici, ali Vukašinović navodi da nije pretio i psovao, ali da jeste vikao i da je jednom ili dva puta udario rukom o pult, iznerviran zbog toga što nije mogao da dođe do lekara kako bi se raspitao za stanju svoje supruge.

Dr Vladislav Tripković, načelnik Odeljenja ginekologije, rekao je za Danas da je suprug porodilje, za koga je naveo da je „malo bio pod dejstvom alkohola“, sa još jednim muškarcem, u sredu oko 15 časova upao u prostor postporođajne nege, u koji je zabranjen pristup nezaposlenima, i da je tražio od babica da njegovoj supruzi daju lekove, jer trpi jake bolove.

– Babica je nameravala da pozove policiju i on je pokušao da je u tome spreči, vikao je, psovao i pretio. Tek kad je babica uspela da pozove policiju, nakon nekoliko minuta se smirio – rekao je dr Tripković i dodao da je porođaj protekao u najboljem redu, da su porodilja i beba u dobrom stanju, te da nije bilo potrebe za takvom reakcijom supruga, koja ničim ne može da se opravda.

– Od 1988. godine, kada je otvoreno novo porodlište, u njemu se porodilo oko 70.000 žena i takav incident se nije dogodio. Apelujem na celo društvo, koje činimo i mi lekari i babice, da budemo tolerantniji – poručio je dr Tripković, a potom istakao da su babice uradile sve što je bilo predviđeno postporođajnim protokolom.

Međutim, Vladimir Vukašinović je ispričao novinarima da nije bio pijan, te da je bio iznerviran time što je njegova supruga pre porođaja čekala anesteziologa jedan i po sat i da je, posle porođaja, trpela jake bolove.

– Otišao sam u porodilište sa bratom, jer mi je supruga nekoliko puta, posle porođaja, poslala poruke o tome da trpi jake bolove. Pozvonio sam, a kada sam video da su vrata otvorena ušao sam sa svojim bratom. Za pultom se pojavila babica i pitao sam je gde je doktorka, a ona mi je rekla da izađem ili će pozvati policiju. Jesam vikao da mi ne treba policija, nego doktorka da je pitam zbog čega moja suporuga trpi jake bolove i, onako iznerviran, nekoliko puta sam udario šakom o plult. Babica je počela da plače, nakon čega smo brat i ja izašli. Kad smo se vratili u stan, došla je policija i uzela izjave od nas – svedočio je Vukašinović, a potom dodao da je lekarka, koja je trebalo da porodi njegovu suprugu u sredu ujutro, nekoliko puta pozivala anesteziologa, koji se, kako je rekao, pojavio tek nakon sat i po. On je objasnio da je njegova reakcija bila i posledica iskustva prilikom prvog porođaja njegove supruge, kada je njhovo dete rođeno sa iščašenim kukom, koje je danas dobro, nakon dugog lečenja.

Vukašinović je naveo da je sutradan otišao u porodilište i da se svima izvinio zbog neprimerenog ponašanja, tvreći da nikoga nije psovao, niti je pretio bilo kome, ali da jeste vikao i da je nekoliko puta udario šakom o pult na odeljenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.