Drugi put ove godine, nakon šest meseci od prve epidemije, u Opštoj bolnici Užice ponovo je proglašena epidemija bakterijom klostridijom. Bakterija je dijagnostifikovana kod osmoro pacijenata koji su se lečili na Odeljenju ortopedije i Internom odeljenju, a četvoro pacijenata su u izlolaciji.

Od osmoro inficiranih, kako su rekli čelnici te ustanove, šestoro pacijenata je inficirano u užičkoj bolnici, dok je jedan pacijent infekciju doneo od kuće, a drugi je primljen na lečenje nakon operacije u Kliničkom centru Srbije.

Direktorka dr Jelena Raković Radivojević je saopštila da na Odeljenju ortopedije, zbog proglašenja epidemije, do daljeg neće biti prijema pacijenata kojima nisu potrebne hitne operacije. Ona je dodala da je od prošle epidemije, u praćenje bolničkih infekcija, uključena i pravna služba te ustanove i poručila da će „svako ko bude napravio propuste u radu odgovarati za svoje postupke“.

Inače, tokom epidemije od pre pola godine, kada su umrla dva pacijenta kod kojih je utvrđeno prisustvo bakterije, a za šestoro preminulih se sumnjalo da su bili inficirani, bolnička komisija i komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, utvrdile su da nije bilo odgovornosti bolničkog osoblja, zaključivši da je „bilo manjih propusta, koji nisu mogli uticati na tok i ishod lečenja“. Međutim, na zahtev Osnovnog tužilaštva, užička policija je ranije prikupila neophodne podatke i dostavila ih tužiocu, a istražni sudija je zatražio medicinsko veštačenje, pa javnost s nestrpljenjem iščekuje informacije o tome ko je odgovoran za smrti pacijenata u užičkoj bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari