Inflacija visoka uprkos “prigušenju” fiksnim deviznim kursom i zamrzavanjem cena 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Rast inflacije u Srbiji većim delom je posledica međunarodnih faktora, ali je delom i posledica monetarne i fiskalne politike, rekao je Milojko Arsić urednik Kvartalnog monitora na predstavljanju ove publikacije.

Druga strana brzog oporavka je inflacija. Fiksni kurs je amortizovao deo rasta cena, kao i ograničavanje cena energenata, pa imamo prigušenu inflaciju. I bazna inflacija je došla do gornje granice koridora koji cilja NBS. Rast inflacije je i posledica monetarne i fiskalne ekspanzije celog sveta”, napominje Arsić dodajući da je Srbija među evropskim zemljama sa najvećom inflacijom.

Od oktobra prošle godine do sada tražnja za devizama veća je od ponude, pa je NBS na tržištu prodala oko 1,4 milijarde evra u tom periodu.

NBS se drži politike fiksnog deviznog kursa, iako to nije zvanična monetarna politika. Sa početkom rata u Ukrajini povećava se tražnja za evrima, što se moglo videti i u menjačnicama. NBS nastavlja da vodi monetarnu politiku uglavnom intervencijama na deviznom tržištu, pa se postavlja pitanje da li smo prešli sa modela ciljane inflacije na model fiksnog deviznog kursa. Ukoliko bismo prešli na model fiksnog deviznog kursa, onda bi se dinari emitovali i povlačili samo u meri u kojoj imamo priliv i odliv deviza. Ako bi se dinari emitovali na tržište nekim drugim putem došlo bi do kraha. Zato ne postoji strah da NBS neće moći da odbrani kurs, jer ima visoke devizne rezerve, a što je se više kupi deviza to ima manje dinara u opticaju i smanjuje se likvidnost. I to je cena fiksnog kursa”, napominje Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari