Informacije o virusu i za migrante 1Foto: EPA-EFE/EDVARD MOLNAR

U cilju što boljeg informisanja migranata o ozbiljnosti situacije sa pandemijom korona virusa u zemlji i svetu, Komesarijat za izbeglice i migracije pokrenuo je na svom sajtu Dnevni bilten, a u centrima u kojima migranti borave, Dnevni bilten će biti distribuiran i na svim jezicima koje migranti koriste (engleski, arapski, paštu, urdu, farsi…).

Takođe, prihvatni centar u Divljani kraj Bele Palanke ponovo funkcioniše nakon što su tu u utorak smeštena 284 migranta, uglavnom iz Sirije. To je za agenciju Beta izjavio Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije. Kako je naveo, migranti prebačeni u Divljanu iz Kikinde, zbog nedovoljnih kapaciteta prihvatnog centra u tom mestu.

Prema Savovićevim rečima, u prihvatnim centrima na jugu Srbije trenutno se nalazi oko 2.500 migranata, s tim što su u prihvatnim centrima u Bosilegradu i Vranju smeštene porodice, a pojedinci su zbrinuti u prihvatnim centrima u Dimitrovgradu, Pirotu, Preševu i Bujanovcu. Savović je rekao da svi prihvatni centri na jugu Srbije dobro funkcionišu, uz poštovanje mera koje su donete zbog epidemije koronavirusa.

Prihvatni centar u Divljani privremeno je bio zatvoren avgusta 2018. godine zbog malog broja migranata koji su u njemu bili smešteni.

Interesantno je da su migranti smešteni u Prihvatnom centru u Bujanovcu nedavno poslali pismo Komesarijatu za izbeglice i migracije u kojem navode da se, u znak zahvalnosti srpskom narodu, stavljaju na raspolaganje Vladi Srbije u borbi protiv korona virusa.

„Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi pre svega ljudi koji nude svaku vrstu pomoći za koju Vlada smatra da je potrebna – od medicinske, preko raznošenja robe ljudima u karantinu, do čišćenja ulica… Virus ne pravi razliku između domaćih građana i izbeglica, i zato stojimo jedni uz druge u zajedničkoj borbi „, poručili su migranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari