Inicijativa mladih: Izgraditi Memorijalni centar u Batajnici 1Foto: www.yihr.rs

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je uputila javni poziv u kom insistira da se sve izborne liste na predstojećim beogradskim lokalnim izborima do 28. februara izasne povodom inicijative za izgradnju Memorijalnog centra u Batajnici.

Kako navode, do izbora javnost će obavestiti o tome kako su se liste izjasnile na ovu temu.
“Tim činom bi se odala počast civilnim žrtvama koje su ubijene, prebačene hladnjačama do predgrađa Beograda, a potom zakopane u tajne masovne grobnice na strelištu Specijalne antiterorističke jednice (SAJ) MUP-a Srbije koje se i danas koristi kao prostor za pucanje, bez ikakvog obeležja posvećenog žrtvama”,
ističu u saopštenju.

Podsećaju da je Fond za humanitarno pravo (FHP) pokrenuo inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u Batajnici, na mestu gde je početkom 2000-ih pronađena masovna grobnica sa preko 700 leševa kosovskih Albanaca.

Iako se rat na Kosovu završio pre tačno dve decenije, zločini srpske policije, vojnih i paravojnih snaga nad albanskim stanovništvom još uvek su tabu tema u javnosti, a žrtve je prekrio zaborav. Batajničko naselje Trinaesti Maj udaljeno je 20-ak kilometara od centra Beograda. Tokom 1999. na poligonu SAJ-a, smeštenom u ovom naselju, dovezeni su i zakopani leševi više stotina kosovskih Albanaca. Do danas je ekshumirano više od 700 tela, među njima 75 dece. Na sajtu inicijative FHP-a za izgradnju memorijala u Batajnici mogu se pronaći poimenični podaci za žrtve zločina u Suvoj Reci, Vučitrnu, Ljubeniću, Korenici, Meji, Nakaradama, Peći, Đakovici, Kosovu Polju, Slovinju, Landovici, Podujevu, Istoku, Dečanima, Srbici i Orahovcu odnosno svih mesta u kojima su žrtve stradale a zatim tajno zakopane u Batajnici”, navodi Inicijativa.

Povodom najave izbornih lista na čelu sa koalicijom SPS-JS i Srpskom radikalnom strankom da će u Beogradu napraviti spomenik nekadašnjem predsedniku Srbije, haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću, Inicijativa od svih izbornih lista zahteva da se izjasne da li će posle izbora izgraditi memorijalni centar u Batajnici, čime bi, 20 godina od rata na Kosovu, započela institucionalna kultura sećanja na sve žrtve ratova u Jugoslaviji.

“Kao veoma značajan vidimo odnos Beograda prema komšijama i svim posetiocima iz regiona, a taj odnos će svako biti određen stavom onih koji budu činili vlast u Beogradu u naredne 4 godine. Mladim ljudima iz regiona koji posećuju ovaj grad je važno da se u njemu osećaju prijatno i bezbedno, a to nije moguće ukoliko postoji otpor svakom pokušaju suočavanja sa prošlošću. Beograd je grad za sve one koje u njega žele da dođu, i zbog toga je krucijalno da buduća vlast nikada ne zatvori oči pred onima koji šalju neprimerenu sliku Beograda u region i svet”, dodaje se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.