Bez eletrične nergije par zgrada u Novom PazaruNovi Pazar Foto: Senko Župljanin

Novopazarsko udruženje Inicijativa slobodnih građana (ISG) pozvala je gradsku vlast i nadležne republičke zdravstvene institucije da donesu mere radi sprečavanja daljeg širenja korona virusa u ovom gradu.

Udruženje je poziv uputilo pozivajući se na zvanične podatke. Tvrde da je, u Novom Pazaru,u avgustu, koronom zaraženo više od hiljadu ljudi, da je samo od 18.-31 avgusta zaraženo 198, da je od početka godine od posledica zaražavanja korona virusom umrlo oko 200 Novopazaraca, a u poslednje dve sedmice 18.

ISG tvrdi da nepoverenje građana, u vlast i institucije, stvaraju kontradiktorne izjave zvaničnikai i navode kao primer izjave državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, koji tvrdi da je u Novom Pazaru situacija alarmantna i predstavlja novo žaripte u Srbiji, i novopazarskog gradonačelnika Nihata Biševca, koji takve tvrdnje odbacuje.

„Pozivamo ih da ostave po strani dnevno politička prepucavanja i da se posvete rešavanju novonastale krize u našem regionu“ – stoji u pozivu udruženja ISG.

Upućen je poziv Gradskom štabu za vanredne situacije da u svoj rad uključe predstavnike nevladinih organizacija „kako bi se osigurali transparentan rad i delovanje ovog tela“. Građani su pozvani da budu odgovorni u ostvarivanju kontakata i da se pridržavaju mera i preporuka za sprećavanje širenja zaraze.

Udruženje ISG postalo je poznato po protestima ispred Opšte bolnice, kada su svakodnevno zahteevali odgovornost menadžmenta te zdravstvene ustanove zbog kaosa u junu-julu prošle godine, kada je ovaj grad bio najveće žarište u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari