U Požegi grafiti kao reakcija na osudu hapšenja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović 1Foto: Miroslav Dragojević

Nakon što je požeška Inicijativa osudila fašističku ideologiju i policijsko nasilje nad Aidom Ćorović i Jelenom Jaćimović, na zgradi članova Inicijative za Požegu osvanuo je fašistički grafit „Čekamo vas!“, a u samom centru grada, na mestu gde je nekad bio mural Đorđa Balaševića sprejem je ispisano „Srpski heroj Ratko Mladić“.

„Da je fašizam opasna društvena pojava, potvrdu smo dobili dva dana pošto smo javno osudili hapšenje i maltretiranje Aide Ćorović i Jelene Jaćimović – od strane policije u civilu. Na Inicijativu za Požegu se sručila lavina komentara i uvreda lažnih patriota. Noćas smo (A KAD BI DRUGO?!), dobili rezultat svega toga u vidu ovog FAŠISTIČKOG GRAFITA na zidu porodičnog lokala porodice Maslać, istaknutih članova Inicijative za Požegu“, ukazala je Inicijativa.

Kako kažu, ove pretnje doživljavaju kao pretnje Inicijativi, te stoga svi zajedno stoje iza porodice Maslać.

„Od policije ćemo, po zakonu, tražiti da počinioce pronađe. Osim ako im posao nije da grafit brane od onih koji bi da ga izbrišu?“, nagovestili su oni, u nadi da će se desiti prvi scenario, iako ih ni drugi ne bi začudio.

Članovi Inicijative ove poruke shvatili su kao direktne pretnje ne samo njima, već svim građanima, kako Požege tako i svima koji oštro osuđuju fašističku ideologiju.

„Prirodno je da smo zabrinuti. Ko bi se osećao sigurno u gradu u kome osvanu takve poruke? Pretnja nije upućena samo Inicijativi već svima nama. Za nas je svako ko je činio zločine – zločinac, kako god se zvao i koje god nacionalne pripadnosti bio“ rekao je Radojko Radovanović, član Inicijative za Požegu.

Pored toga što je očigledna „meta“ kojoj je grafit „Čekamo vas!“ upućen s obzirom na mesto na kome je ispisan, građani Požege svesni su šire slike i dublje poruke koju i jedan i drugi natpis nose, ali i kompleksnog problema sa kojim je društvo suočeno.

„Grafit očigledne pretnje upućen lokalnim aktivistima dodatno zabrinjava jer stvara atmosferu linča usmerenu ka slobodnomislećim ljudima. Požega je mali grad u kome se svi znamo, a anonimni grafit je u funkciji afirmaciji straha i bezumlja“ upozorava Petar Matović, pesnik i dobitnik nagrade Branko Miljković.

Matović ocenjuje da pitanja „Ko je to od naših sugrađana u stanju i da preti i da realizuje pretnje?“, „Koji to činioci u Požegi promovišu nasilje i govor mržnje?“ doprinose da se svi oni koji misle drugačije osećaju nedovoljno bezbedno.

Pasivno – agresivni grafiti zbunili su i ostale sugrađane, među kojima je Danasov sagovornik aktivista Milan Gavrović.

„Grafiti su odlika primitivizma i neobrazovanosti, odnosno neshvatanje ljudi koji su ih načinili da je poštovanje tuđeg u njihovoj glavi jednako nepoštovanju svog. Takvi scenariji nastaju iz neprihvatanja da se može i treba ceniti tuđe, a da li je to proizvod političkog razmišljanja ili čistog primitivizma teško je zaključiti. Među njima vlada ideja da bilo šta što asocira na toleranciju nije srpski“ zaključio je Gavrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari