Inicijativa za zeleno Novo naselje: Gradska vlast se ruga građanima Novog naselja, Satelita i Detelinare 1Image by Tom from Pixabay

Inicijativa građana za zeleno Novo naselje ocenjuje da se novosadska vlast narugala svakom od 12.736 sugrađana koji su potpisali peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari kad je u tim delovima grada najavila prodaju preostalih gradskih zelenih površina investitorima za izgradnju višespratnica.

U saopštenju, Inicijativa je uputila pitanja gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, kao i ostalim donosiocima odluka u gradu, a to je šta još mogu da urade kako bi shvatili da je očuvanje humanih uslova stanovanja realna potreba, a ne samo želja stanovnika ovog grada, budući da su iscrpeli sve institucionalne mehanizme, a grad je pokazao da bi morali ozbiljno da se brane na eventualnim protestima očekujući privatne batinaše.

„Pitamo vas i šta će Novosađani dobiti od zarade koja će biti ostvarena prodajom preostalih parcela u gradskom jezgru? Da li ćemo dobiti bazen na Novom naselju, koji godinama obećavate, atletski stadion koji ste takođe obećali, jednako obećani, takozvani, “Central Park”, preko potrebnu osnovnu ili čak srednju školu na nekoj od predviđenih parcela, dovoljno vrtića kako bi zaista uslovi bili isti za svu decu i njihove roditelje“, navode iz Inicijative za zeleno Novo naselje.

Napominju da su građani Novog Sada peticijom jasno rekli da su za kvalitetan život u gradu potrebne zelene, parkovske i rekreativne površine, ali da će život u Novom Sadu uskoro postati nepodnošljiv ako se nastavi sa ignorisanjem građana, i ako se preostale parcele otuđe u cilju stambene izgradnje.

„U ovo su nas dodatno uverile nedavne poplave novosadskih ulica, ali šta je potrebno da vi shvatite da grad nisu samo stambene zgrade i da u njemu žive i neki drugi ljudi, a ne samo privatni investitori? Zelene, parkovske i rekreativne površine, kao i sportski, kulturni, obrazovni objekti od javnog značaja, su realne potrebe Novosađana koji imaju sva prava da učestvuju u planiranju grada i raspolaganju njegovim budžetom“, dodaju u saopštenju.

Oni su podsetili da su građani Novog Sada „njegovi najvažniji i najveći investitori“, koji su peticijom od 12.736 potpisa jasno rekli da žele da se grad humano razvija i širi, da osim stambenih i poslovnih zgrada dobija i adekvatan broj parkova, škola, saobraćajnica, parkinga i svu ostalu potrebnu infrastrukturu za bar podnošljiv, iako bi trebalo da je kvalitetan, život u gradu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari