Inspekcija dezinfikuje humke, a tvrdi da nema uginulih svinja 1Foto: EKO Pancevacki rit

Nagomilana tela više od 1.000 uginulih svinja, moguće i zaraženih afričkom kugom, prekrivena samo tankim slojem zemlje, koje je prijavilo udruženje EKO Pančevački rit, više od mesec dana stoji na parceli u blizi farme svinja Vizelj u Padinskoj Skeli, jer nadležne institucije ne mogu da se dogovore u čijoj je nadležnosti njihovo uklanjanje.

Ono u čemu su se republičke i gradske inspekcije ipak složile jeste da uginulih svinja zapravo nema, te da se radi samo o humkama zemljišta.

Prema tvrdnji direktora veterinarske inspekcije Beograda Dušana Ljuštine, ako su leševi i postojali, oni su sada zatrpani, a Zoohigijena i gradska Veterinarska inspekcija su na tom mestu izvršili dezinfekciju, pa je problem time rešen.

Iz udruženja pak kažu da očekuju odgovor Ministarstva na primedbe o skandaloznom izveštaju inspektora u kom se mrtve životinje ne pominju, i tvrde da opasnost od moguće zaraze ovako ni izbliza nije izbegnuta.

Divlje životinje, kažu, raskopavaju ostatke uginulih svinja, a ptice ih raznose, pa građani traže da se leševi otkriju i deponija zalije krečom.

„Veterinarska inspekcija Grada Beograda po prijavi da se u Padinskoj skeli pojavio otpad sa leševima svinja izašla je na teren i ustanovila da leševa nema, a ispitala je i farmu na koju se prijava odnosi i utvrdila da ona posluje u skladu sa propisima“, rekao je Ljuština medijima.

Sličan odgovor poslao je Danasu i Sekretarijat za inspekcijske poslove, koji je po nalogu republičkih institucija, trebalo da nastavi nadzor. Na teren konačno izlaze posle dve nedelje, ali uz tvrdnje da ni njihovi organi nemaju ovlašćenja ni nadležnosti da u ovom slučaju postupaju.

„Komunalna inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove je po službenoj dužnosti izvršila inspekcijski pregled okoline farme svinja „Vizelj“. Komunalni inspektori ovog Sekretarijata vizuelnim pregledom terena nisu uočili uginule životinje“, stoji u odgovoru našem listu.

Dodaje se da po Zakonu o upravljanju otpadom, komunalna inspekcija „nema ovlašćenja za nalaganje uklanjanja leševa uginulih životinja koje se navodno nalaze u blizini farme svinja „Vizelj“, jer se iste mogu ukloniti samo po nalogu veterinarskog inspektora“.

Prethodno je republička Veterinarska inspekcija, nakon dva dolaska na sporni teren, takođe utvrdila da „nema leševa“, već da se vide samo humke zemljišta i komunalni otpad, te da nije nadležna za postupanje i slučaj prosledila pomenutom Sekretarijatu.

Članovi udruženja građana Pančevački rit, koje je i prijavilo problem, a na društvenim mrežama podelilo zastrašujuće fotografije bačenih tela svinja, burno je reagovalo na takav inspekcijski izveštaj.

Prema rečima Zorana Jankovića, predsednika udruženja, tokom zajedničkog obilaska deponije, republičkim inspektorima je bilo jasno da se ispod sloja zemlje nalaze životinjski leševi, koji su u međuvremenu zatrpani kako bi se, verovatno, prikrili. Nejasno je zašto se to nije našlo i u izveštaju.

– Mnoge stvari ovde nisu jasne, kao i zašto su dezinfikovali zemljište ako uginulih svinja zaista nema. Čekamo odgovor Ministarstva i dalji razvoj događaja. U svakom slučaju, smatramo da dezinfekcija zemljišta nije dovoljna da se spreči moguće širenje zaraze, i tražimo da se deponija tretira kako je to ranije rađeno, otkopavanjem leševa i zalivanjem krečom, kaže za Danas Janković, koji je u međuvremenu, kako navodi, dobio i poziv da u svojstvu građanina da izjavu u policiji, zbog prijave zakupca farme Vizelj.

On dodaje da je vlasnik klanice na spornom mestu pre tri dana postavio tablu sa upozorenjem na kojoj piše da je pristup zabranjen zbog bolesti afričke kuge svinja.

– Kako to da na tabli bolesti ima, a u izveštajima inspekcija leševa svinja nema, pita Janković. Dodaje da je utvrđeno da je prostor na kom se nalaze humke zapravo građevinsko zemljište koje pripada Republici, pa nije jasno zašto niko nije reagovao ni na to, jer onda bilo ko ne bi imao prava da postavlja table na tom mestu.

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu

Posle saznanja iz medija da se u blizini Kovilova nalazi deponija uginulih životinja i da ni posle prijava nadležna inspekcija nije reagovala mesec dana, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saopštila je ta institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari