Inspekcija u Kragujevcu kontroliše prodaju pirotehničkih sredstava tokom praznika 1Foto: Grad Kragujevac

Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju u Kragujevcu sprovodiće pojačan inspekcijski nadzor za vreme predstojećih praznika zbog moguće nelegalne prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava na teritoriji grada.

Ova odluka doneta je na redovnoj sednici Štaba za vanredne situacije, a mere pojačanog nadzora biće na snazi od 25. decembra do 13. januara 2023. godine.

– Naši inspektori će svoj rad bazirati na onim mestima gde se najčešće vrši nelegalna, odnosno vanpijačna prodaja. Tamo gde zateknemo lica koja prodaju pirotehnička sredstva, ona će im biti oduzeta, a oni će biti procesuirani u skladu sa vežećim zakonskim odredbama, istakao je v. d. načelnika Uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju Boban Petrović.

On je dodao da će se delatnost ove Uprave ogledati i u preventivnom delovanju, a to podrazumeva pojačano prisustvo pripadnika komunalne milicije u zonama osnovnih i srednjih škola i vrtića.

Šef Odseka Uprave za vanredne situacije Vladica Momčilović podsetio je da se u promet mogu stavljati samo pitotehnička sredstva koja su odobrena odgovarajućim rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i koja se nalaze na listi eksplozivnih materija koja se mogu stavljati u promet, a koja je odobrena od strane MUP-a.

– Prodajom pirotehničkih sredstava mogu da se bave isključivo pravna lica ovlašćenja za takvu vrstu delatnosti. Zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama, a fizička lica koja ih neovlašćeno upotrebljavaju na javnom mestu, na način kojim se remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana, čine prekršaj člana 7, Zakona o javnom redu i miru, rekao je Momčilović.

Na sednici je građanima upućen apel da za predstojeće praznike ne koriste pirotehnička sredstva, a ukoliko se za to, ipak, odluče da budu veoma oprezni i da ih kupuju isključivo u ovlašćenim firmama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari