Inspekcija zatvorila niški buvljak: Prodavci blokirali saobraćaj, tvrde da sve rade legalno kako bi prehranili porodice 1Foto: čitalac Danasa

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci na parkingu pored Tvrđave u centru Niša jutros su blokirali saobraćaj u znak protesta zbog toga što je niška tržišna inspekcija zatvorila pijacu na kojoj “decenijama prodaju robu, kako bi preživeli”.

U rešenju inspekcije se navodi da se preduzeću za taksi prevoz putnika OK taksi, koje je zakupilo ovo zemljište u Ulici Jadranskoj bb, privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u random vremenu”.

Nezadovoljni prodavci kažu za Danas da robu prodaju legalno, subotom i nedeljom, plaćajući uredno “mesto” na buvljaku, a da su mnogi među njima socijalni slučajevi.

Prodavac Bratislav Redžić kaže da ima 60 godina, da je 20 godina radio u Elektronskoj industriji, da mu se firma ugasila, a on ostao bez penzije.

“Ovo je način da zaradim za hleb. Greota šta nam rade”, kazao je on.

Adem Demirović kaže da 25 godina prodaje na buvljaku jer nema drugi način da preživi, pošto je socijalna pomoć koju prima mala.

“Ovde smo svi socijala, jedva preživljavamo, nemamo za koru hleba. Ja evo pet meseci čekam da mi Centar za socijalno obnovi rešenje o primanju. Od čega da živim sad, kad ne smem ni ovo da radim?”, pita on.

Demirović dodaje da je i učesnik rata, a da od države nije dobio ništa.

„I sve ovo nam rade sad, pred izbore. I stvarno očekuju da im verujemo i da ćemo glasati za njih?“, kaže.

Dejan Radosavljević, vlasnik preduzeća za taksi prevoz putnika OK taksi, koji je zakupio ovo zemljište od Teniskog kluba Radnički, kako bi ga izdao trećem licu, kaže za Danas da njegov ugovor važi do 2024. godine, sa planom da se nakon toga potpiše i aneks.

“Ja ne organizujem buvlju pijacu i ne bavim se pijačnim poslom, da bi se tražili ovi papiri. Ja preko vikenda izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, prodavcima polovne robe kao trećim licima”, kaže on.

On kaže da preko fiskalne kase prodavcima naplaćuje zakup dela zemljišta koji koriste za prodaju.

“Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem da činim. Neshvatljivo”, kaže on.

Prodavci su nakon blokade saobraćaja, koja je trajala oko dva časa, nastavili protest ispred kabineta gradonačenice Dragane  Sotirovski.

Protest su obezbeđivali pripadnici policije.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari