Institut: Nema tragova zagađenja Lepenice posle izlivanja crvene tečnosti 1Foto: V.M (Ilustracija)

Nema tragova zagađenja niti promene u kvalitetu vode u reci Lepenici u koju je pre šest dana, putem kišne kanalizacije, u centru grada izlivena tečnost crvene boje, rečeno je agenciji Beta u Institutu za javno zdravlje Kragujevac (IZJZ).

Ekipe ekotoksikologije IZJZ su uzele na analizu uzorke vode iz Lepenice sa dva mesta njenog toka 12. aprila, odnosno dan posle ekološko akcidenta.

O pojavi „crvene reke“, alarmirali su građani 11. aprila objavama fotografija i snimaka na društvenim mrežama.

Šef odeljenja ekotoksikologije Jelka Ranković je danas rekla agenciji Beta da je prema zvaničnim rezultatima analize utvrđeno da je kvalitet vode u Lepenici nepromenjen odnosno isti kao što je bio pre akcidenta.

„Očigledno je da je u pitanju bila crvena tečnost lako rastvorljiva u vodi i vrlo brzo je otišla tokom reke. Poznato je da je tečnost putem kišne kanalizacije iz Kosovske ulice izlivena u korito reke Lepenice u centru Kragujevca i to u vreme policijskog časa u subotu 11. aprila između 14 i 15 časova. Tečnost se izlivala oko 30 minuta“, kazala je Ranković.

Navela je da je na osnovu svih analiza koje je obavila ekotoksikologija IZJZ utvrđeno da nema promena PH vrednosti, elektroprovodljivosti niti tragova organskih zagađivača u vodi Lepenice.

Ranković je dodala da je sa ovakvim rezultatima teško da se dokaže o kom se zagađivaču radi, ali i da istragu mogu da nastave drugi nadležni organi.

„Najverovatnije je da je neko izručio tankove sa bojom, moguće je da su to farbare ili štamparije, ali je na drugim organima da provere ko je u vreme policijskog časa imamo mogućnost da izlazi, a činjenica je i da dobro poznaje mesto gde ispušta tečnost“, rekla je Ranković.

Navela je ekotoksikologija i 13. aprila uzela uzorke vode iz Lepenice na analizu posle prijave „Vodovoda“ o pojavi bele materije u reci koja protiče kroz Kragujevac.

Ranković je kazala da su i te analize potvrdile uobičajeni kvalitet i sastav vode u Lepenici.

„Nezavisno od ovih poslednjih akcidenata, moram da kažem da prema reci Lepenici, koja nije velika, i inače imamo maćehinski odnos. Navešću samo jedan primer, mi imamo i snimke, da je kod mosta u Cvetojevcu zatrpana đubretom“, rekla je Ranković.

Ona smatra da nadležni treba da istraže i ove slučajeve i pronađu ko u reku baca smeće raznog porekla.

Prema njenim rečima, poslednji ekološki akcident u vezi sa „crvenilom“ Lepenice koji se dogodio u vreme vanrednog stanja uključio je mnoge nadležne organe.

To bi , kaže, trebalo da bude i pravilo, uvek kada se uoče zagađenja najveće kragujevačke reke.

Institut za javno zdravlje će o poslednjim rezultatima analize vode u Lepenici danas obavestiti gradski krizni štab koji je i naložio nadležnim organima da preduzmu aktivnosti ka bi se utvrdile poreklo zagađenja, posledice i izvršilac.

O tome su obavešteni MUP, nadležne inspekcije i Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari