INTERVJU Direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević": Može da me smeni samo vlada, neću da komentarišem ministarku Grujičić 1Foto: Radmila Briza / Danas

Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” trenutno prolazi kroz pokušaj destabilizacije, čija je namera otežavanje sprovođenja zakona, procedura i prava lica sa mentalnim smetnjama, opisuje u velikom intervjuu za Danas dr Ivana Stašević Karliičić, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, trenutnu situaciju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku, što je od septembra prošle godine glavni zahtev zapsolenih koji su u štrajku, ona kaže:

– Zapravo, 97 odsto zaposlenih u Klinici u poslednja četiri meseca trpi pritiske i pretnje od nekolicine ljudi od ranije poznatih organima gonjenja, dokumentovano korumpiranih, nasilnih prema pacijentima i zaposlenima, sklonih falsifikovanju dokumentacije, kršenju radne discipline i profesionalne etike. Protestuje nekolicina zaposlenih koji, kako i sami navode, u poslednjih 20 godina, nakon sličnih nereda, odlaze u Ministarstvo zdravlja i tako smenjuju direktore. Vlada Srbije odlučuje o imenovanju i razrešenju direktora zdravstvenih ustanova.

Zaposleni tvrde da od 2017. godine do danas trpe verbalno nasilje, besmislene premeštaje, nepotizam, ukidanje neophodnih odeljenja, vaše „nedolično ophođenje prema njima i pacijentima“.

– Pravni sistem Srbije za sve ovo predviđa pravnu zaštitu, a Klinika za šest godina nema presuđen nijedan slučaj mobinga. Dosad nije ukinuto nijedno odeljenje, ali je Odeljenje za dečiju i adolescentnu psihijatriju prestalo sa radom jer ne zadovoljava osnovne normative o čemu smo obavestili Ministarstvo zdravlja više puta. U prethodnih pet godina Klinika je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, otvorila prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu, prvu Nacionalnu SOS liniju za zaštitu mentalnog zdravlja stanovništva Srbije, prvi Centar za autizam, bavila se mnogobrojnim javno zdravstvenim aktivnostima, zahvaljujući čemu je stopa suicida u Srbiji smanjena za 12, 1 odsto. Što se kvaliteta rada tiče o tome govore žalbe i primedbe zaštitniku prava pacijenata kojih gotovo i da nema. Prošle godine nije bilo žalbi, dok je u 2021.godini postojala jedna, koja je proglašena neosnovanom, 2020. godine nijedna, 2019. godine jedna koja je proglašena neosnovanom.

INTERVJU Direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević": Može da me smeni samo vlada, neću da komentarišem ministarku Grujičić 2
Dr Ivana Stašević Karličić, Foto: Radmila Briza / Danas

Koliko lekara je ukupno napustilo Kliniku „Dr Laza Lazarević“ od 2017. godine do danas?

– Od 2017. godine u radni odnos primljeno ukupno 77 ljudi, i to 18 lekara, 41 medicinska sestara / tehničar, 7 zdravstvenih saradnika, 10 nemedicinskih radnika i 1 farmaceut. Na spisku otišlih, koji zaposleni prezentuju javnosti, nalaze se naše kolege koje su preminule, koji su bili na zameni duže odsutnih kolega, oni koji su bili u procesu pripreme za odlazak u inostranstvo, kao i oni koji su rešili da pređu u privatnu praksu. Na pomenutom spisku se čak nalazi i kolega koji je napustio našu ustanovu još 2015. godine zbog vršenja javne funkcije u drugoj ustanovi. Sve navedeno potvrđuje dokumentacija.

Da li činite sve da ostanete na poziciji v.d. direktora „Laze“, kako radnici kažu, jer ste aktivni u SPS zbog čega smatraju da imate političku pozadinu, a što je bio razlog za njihov dvočasovni štrajk ispred sedišta te stranke?

– Nisam aktivista nijedne političke partije, moj poziv je pre svega poziv lekara koji je usmeren na dobrobit pacijenata, a kao patriota i intelektualac svakako da imam svoje političko opredeljenje. Ono što sigurno neću dozvoliti jeste da lične nesimpatije i ulični neredi utiču na brigu o pacijentima i rad Klinike, koja je, podsećam vas, jedina referentna za hitni prijem lica sa mentalnim smetnjama za terirtoriju na kojoj živi oko 2,5 miliona stanovnika.

Da li ste vlasnica četiri doma za stare zbog čega ste zloupotrebljavali svoj položaj u „Lazi“ za popunu mesta u tim domovima?

– Ne nisam, to je notorna laž izrečena od strane nekolicine kriminogenih zaposlenih.

Da li je tačno da pacijenti ne piju lekove jer ne poznaju lekare koji ih propisuju, kako tvrde zaposleni, jer ih premeštate s jednog na drugo radno mesto?

– A koji zaposlenih to tvrde? Deo zaposlenih, na čelu sa večitim studentom, uživaocem psihoaktivnih supstanci? Premeštaji zaposlenih u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti vrše se isključivo za potrebe organizacije zdravstvene službe, što je naročito eklatantno bilo tokom pandemije. Dok sam ja direktor, mi smo u bolnici samo zbog pacijenata, a ne pacijenti zbog nas.

Kako komentarišete tvrdnje dela zaposlenih da su na Klinici preminula dva pacijenta zbog neadekvatnog lečenja?

– Zvanični podaci iz Protokola umrlih, kao i redovni izveštaji o pokazateljima kvaliteta rada Klinike od 2017 – 2022. godine pokazuju da je broj umrlih 2018. godine bio pet, 2019. bio tri, naredne godine nula, 2021. godine – tri i 2022. godine jedan. Svi ovi podaci su javno dostupni na sajtu Klinike. Svi preminuli pacijenti upućuju na kliničku obdukciju, u skladu sa najvišim svetskim standardom kvaliteta.

INTERVJU Direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević": Može da me smeni samo vlada, neću da komentarišem ministarku Grujičić 3
Foto: Radmila Briza / Danas

Da li imate podetke o ukupnom broju preminulih pacijenata?

– Broj smrtnih slučajeva u specijalnim psihijatrijskim bolnicama, koji je jedan od glavnih indikatora kvaliteta rada, za period od tri godine, od 2018. do 2020, pokazuje da „Dr Laza Lazarević“ ima najmanje preminulih na teritoriji cele Srbije. U našoj klinici u tom periodu preminulo je osam pacijenata. U Specijalnoj bolnici Gornja Topionica – 599, Specijalnoj bolnici Kovin – 294, Specijalnoj bolnici „Dr Slavoljub Bakalović“ – 936, Specijalna bolnica Sveti vračevi – 282 preminulih. Ovo su zvanični podaci koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo Komitetu za borbu protiv torture Evropskog saveta.

Ministarke zdravlja prof. dr Danica Grujičić predložila je da budete smenjeni, ali da samo Vlada Srbije može da donese takvu odluku?

– Nemam komentar.

Da li se štrajkovi zaposlenih odražavaju na brigu o pacijentima i u kolikoj meri?

– Ministarstvo zdravlja je u samo poslednja dva meseca izvršilo čak 14 ciljanih inspekcijskih kontrola čiji su svi nalazi bili pozitivni, uz konstatovanje visokokvalitetnog i stručnog postupanja menadžmenta, lekara i ostalih zaposlenih na Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Zanimljivo je da dok traje ovaj intervju (ponedeljak, 23.01. u 12 časova, prim. aut.) se vrše još tri dodatne ciljane inspekcijske kontrole Ministarstva zdravlja. Rukovodstvo Klinike i dalje ostaje na putu najviših standarda lečenja, za šta smo dobili i pohvalu od svetski priznatog psihijatra dr Stefana Štala, prilikom njegove posete našoj Klinici.

Podnete krivične prijave

Prema dostupnim podacima, podneli ste krivične prijave zbog dešavanja u prethodnom periodu na Klinici.

– Krivične prijave smo podneli protiv svih zaposlenih i ostalih aktera događaja, koji su kršili zakone tokom prethodnog perioda. U međuvremenu, prošireni kolegijum načelnika 14 organizacionih jedinica i uprave Klinike, jednoglasno je osudio dosadašnje aktivnosti svih zapolsenih tokom pokušaja pravljenja nereda, a Etički odbor ustanove javno je osudio istupanje četiri lekara koja su učestvovala u prethodnim četvoromesečnim destruktivnim aktivnostima, što je, takođe, prosleđeno Lekarskoj komori i Mistarstvu zdravlja na dalje postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari