Invalidska kolica nisu prepreka, već sredstvo za izlazak u svet 1Nagrađena fotografija i uručenje nagrade Foto: Privatna arhiva/Aleksandar Radišić

„Uvek je lepo kada se osvoji nagrada. Ona mi mnogo znači i zbog toga što je na nagrađenoj fotografiji moja porodica, dok slavimo prvi rođendan naše dvoje dece“, kaže za Danas Aleksandar Radišić, paraatletičar iz Čajetine, pobednik foto-konkursa „Srbija bez barijera“.

Radišićeva fotografja „Lukin i Sofijin prvi rođendan“ je osvojila prvo mesto, a kako kaže, spletom okolonsti, nagrada mu je uručena na njegov rođendan.

Foto konkurs „Srbija bez barijera“, povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovala je Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zbog epidemijske situacije, nagrada nije dodeljena tada, već 1. marta ove godine na Međunarodni dan invalidskih kolica. Na svečanosti u Palati Srbija, nagrade i priznanja „Jednaki“ je uručila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osim što je uspešan sportista, Radišić je i predsednik čajetinskog udrženja Inkluzija osoba sa invaliditetom, koje godinama uspešno realizuje mnoge projekte i akcije za pobljšanje položaja osoba sa invalidtetom u toj opštini.

Njegov entuzijazam, aktivizam i uspesi su nadahnuće za ljude koji se kreću uz pomoć kolica i primer za to da invaliditet nije prepreka ličnim stremljenjima i društvenom životu.

„Osobe sa invaliditetom ne treba da budu zatvorene u kući. Trebalo bi da izađu iz svojih domova, da budu više vidljive, da se bave sportom i drugim aktvnostima, a invalidska kolica nisu prepreka, već pomagalo koje nam omogućava izlaz u svet“, kaže za Danas Radišić i sve to potvrđuje sostvenim primerom.

Radišić, koji je rođen 1984. godine u Užicu i diplomirao je na Fakultetu za sport turizam u Novom Sadu, bavio se skijanjem i fudbalom, a nakon povred iskazao je upornost i nastavio da niže uspehe u stonom tenisu, a potom u atletici. Mnoštvo medalja je osvojio na svetskim, evropskim i domaćim takmičenjima u disciplini bacanje čunja.

Očekuje ga takmičenje na atletskom mitingu, 28.marta u Puli, gde bi, kako dodaje, trebalo da potvrdi normu za Paraolimpijske igre u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.