Do kraja decembra ove godine Opšta bolnica u Novom Pazaru dobiće potpuno rekonstruisano i savremeno opremljeno Ginekološko-akušersko odeljenje. Rekonstrukcija je počela pre mesec dana zahvaljujući sredstvima Turske agencije za razvoj (TIKA) i Fondaciji Dragica Nikolić. Fondacija je sa 40 hiljada evra finansirala izradu projekta, a TIKA sa 900 hiljada evra finansira rekonstrukcijske radove.


– Prostor odeljenja ostaje isti, ali će potpuno biti preuređen. Menja se sve:podovi, zidovi, instalacije… Umesto jedne imaćemo dve operacione sale, sobe za smeštaj trudnica i porodilja biće preuređene i u njima će biti manje kreveta. Kad sve bude završeno, a rok je šest meseci, imaćemo savremeno izgrađeno i opremljeno Ginekološko-akušersko odeljenje, kaže direktor novopazarske Opšte bolnice Mirsad Đerlek.

U rekonstruisani prostor biće postavljena i nova oprema. Predstavnici Fondacije B92 „Bitka za porodilišta“ dopremili su savremenu medicinsku opremu vrednu 90 hiljada evra. Novac za kupovinu opreme donirao je Milan Popović, koji se odlučio da ovom odeljenju donira opremu nakon helikopterske tragedije 13. marta kada je poginulo sedam osoba, koji su prevozili životno ugroženu bebu iz Novog Pazara u Beograd.

Ovdašnjem Ginekološko-akušerskom odeljenju isporučeni su ručni transportni inkubatori, porođajni i reanimacioni stolovi, pulsni oksimetri, CTG aparati, operacione i lampe za preglede, hirurški vakum aspirator, monitori sa EKG-om i infuzione pumpe… Predstavnicima Opšte bolnici pomoćje uručio predsednik Upravnog odbora Fondacije B92 Veran Matić.

Matićje rekao da je donator Popović„dokazujući koliko je iskrena njegova potreba da pomaže, pokazao da čovečnost može da pobedi tragediju“.

– Nažalost, ova donacija se dogodila kao reakcija na jednu strašnu tragediju, ali će ona omogućiti da se više nikada ništa ne desi u budućnosti , naglasio je predsednik UO Fondacije B92 „Bitka za porodilišta“.

Dok traju građevinski radovi, u Novom Pazaru se obavljaju samo hitni porođaji, a svi ostali u porodilištu u Kraljevu. Sa skoro 2.500 porođaja godišnje novopazarsko porodilište je četvrto u Srbiji. Tu na svet ne dolaze samo bebe iz ovog grada, veći iz susednih, pa i nekih opština sa severa Kosova.

Obnovljena i škola

U okviru nove akcije Fonda B92 „Bitka za škole“ svečano je otvoreno renovirano istureno odeljenje OŠ „Sveti Sava“ u Vrbnici, koje se nalazi u mesnoj zajednici Bare, u Opštini Sjenica. Rekonstrukcija objekta u Vrbnici, obuhvatila je građevinske i elektro radove, kao i izgradnju mokrog čvora i ugradnju grejanja i nove stolarije. Vrednost navedenih radova, uz opremanje škole neophodnim nameštajem i nastavnim sredstvima je veća od 3,2 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari