Investitoru polomljena ruka, odustao od gradnje 1Foto: BETAPHOTO/ BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Investitor Dragan Josić odustao je od izgradnje male hidroelektrane u blizini sela Topli Dol na Staroj planini, nakon jučerašnjeg nasilnog incidenta u kojem mu je polomljena ruka, a dvojica njegovih radnika zadobili kontuziju glave i povredu kuka.

– Moja noga više neće kročiti tamo. Ja sam završio sa tim. Tužiću državu, pokušaću da naplatim propalu investiciju. Da mi je neko pričao da ovo može da se desi u Srbiji, ne bih mu verovao, kaže investitor Dragan Josić za Danas.

Njegovoj odluci da odustane od investicije prethodio je sukob sa meštanima sela Topli Dol i ekoloških aktivista koji su danima unazad na barikadama danonoćno „branili“ selo od investitora.

– Mi smo linčovani. Oni su upali na naš posed i napali nas letvama. Uspeli smo da ih potisnemo, al su se oni samo povukli do nekog rastinja gde su imali sakrivene kamenice. Onda su počeli da nas gađaju. Sve se to dešavalo naočigled policije koja ništa nije uradila da ih spreči, kaže Josić.

Prema Josićevim rečima, nakon incidenta meštani nisu dozvolili njemu i radnicima da prođu kroz selo i tim putem odu do bolnice u Leskovcu.

– Oni su nam ograničili pravo kretanja i rekli da moramo šumskim putevima, preko Babinog zuba da odemo do bolnice. Zbog te odluke, protiv koje policija nije imala ništa, četiri sata kasnije smo medicinski zbrinuti, kazao je Josić.

Njegova verzija događaja donekle se razlikuje od verzije koja je mogla da se čuje od meštana i ekoloških aktivista. Prema rečima predsednika Mesne zajednice sela Temska Tomislava Pančića, povređeno je nekoliko aktivista, meštana i radnika obezbeđenja investitora.

– Došla je i hitna pomoć koja je pružila pomoć povređenima. Investitor u pratnji radnika obezbeđenja napustio je lokaciju preko Babinog zuba’, rekao je Pančić.

Saša Jeremić, jedan od aktivista organizacije Odbranimo reke Stare planine je naveo da su kamenice poletele pošto je obezbeđenje investitora upotrebilo biber sprej. Građani su, kako je naveo, bili revoltirani tim potezom, dodajući da je kamenica bilo sa obe strane.

– Uspeli smo u saradnji sa policijom da oteramo privatno obezbeđenje investitora, naveo je Jeremić i naglasio da se ono na nagovor policije povuklo iz Toplog dola kako ne bi došlo do većih incidenata.

Podsetimo, jučerašnji sukob nije prvi nasilni incident u Toplom Dolu. U ovom selu je 2. septembra izgorela kuća meštanina u kojoj je odsedao Dragan Josić. Paljenju kuće je prethodio verbalni sukob njega i meštana. Nakon požara on je napustio selo, ali i najavio da neće odustati od gradnje. Pre osam dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao delegaciji ekoloških aktivista da će predložiti Vladi Srbije da se izmeni zakon i zabrani gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Jovanović: Policija znala, ali nije sprečila

Aleksandar Jovanović iz pokreta Odbranimo reke Stare planine je za Danas izneo tvrdnju da je policija znala da će investitor pokušati da uđe u Topli Dol.

„Nemam dokaze za tu tvrdnju, ali ako je policija u Pirotu znala da će do toga da dođe, onda je sigurno znala i policija u Beogradu. A onda je pitanje – zašto nije sprečen incident“, pita Jovanović.

On ističe da je u toku jučerašnjeg dana pokušao da stupi u kontakt sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da nije imao uspeha.

„Pozvaćemo i Vučića i ministra policije Nebojšu Stefanovića da dođu u Topli Dol ili da barem održe konferenciju za medije kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih incidenata. Igrom slučaja ovoga puta je izbegnuta veća nesreća, ali šta će biti sledećeg puta“, navodi Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari