Ipak nov odabir udžbenika za prvi i peti razred 1Mladen Šarčević Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Novog odabira udžbenika za prvi i peti razred za narednu školsku godinu će ipak biti, pošto je Ministarstvo prosvete promenilo raniju odluku da se udžbenici koje su učitelji i nastavnici izabrali ove školske godine ne menjaju za narednu generaciju đaka.

Ministarstvo je takvu odluku pravdalo željom da se izbegne dodatno finansijsko opterećenje roditelja, nakon čega su reagovale pojedine izdavačke kuće, tvrdeći da je Ministarstvo prekršilo zakon, kojim je nedvosmisleno propisano da se za godinu, u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja (što je ove godine slučaj s prvim i petim razredom) udžbenici biraju na period od jedne školske godine.

U najnovijem dopisu upućenom osnovnim školama Ministarstvo takođe podseća na ovaj zakonski član, navodi da se škole mogu odlučiti da ponovo biraju udžbenike za prvi i peti razred za narednu školsku godinu (uz obrazloženje koje će dati savetu roditelja), ali takođe iznose i mišljenje da ponovnog odabira ne bi trebalo da bude.

– S obzirom, da će se u školskoj 2019/2020. primenjivati novi programi za drugi i šesti razred, Ministarstvo smatra da bi trebalo izbeći dodatno finansijsko opterećenje za roditelje koje bi proisteklo iz odluke škole da za narednu školsku godinu izabere i nove udžbenike za prvi i peti razred, navodi se u odgovoru koji je Danas dobio iz Ministarstva prosvete.

Međutim, ostali smo uskraćeni za odgovor da li svojom sugestijom navode škole da prekrše zakon, koje je samo Ministarstvo donelo. Pitali smo i zašto je u zakon uneto rešenje da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju samo za jednu školsku godinu, ako sada (s pravom) tvrde da to roditeljima predstavlja finansijski namet.

Svoju preporuku školama da se za školsku 2019/20. ne biraju nove knjige za prvi i peti razred Ministarstvo obrazlaže činjenicom da se u katalogu udžbenika u trenutku odabira nalazilo 69 odobrenih naslova za prvi i 106 za peti razred, koje je pripremilo 16 izdavača i da je na taj način bio omogućen širok izbor.

Prema Zakonu o udžbenicima, škole koje se ipak odluče da za prvi i peti razred ponovo biraju udžbenike, moraće da ih koriste četiri školske godine.

Besplatne knjige

Iz izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo najavljuju da će, ukoliko se škole opredele za njihova izdanja za prvi i peti razred, pokloniti besplatne udžbenike braći i sestrama sadašnjih prvaka i petaka, koji od septembra kreću u ove razrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari