Irena Živković (SSP): U istočnoj Srbiji ne postoji nijedna Sigurna kuća 1Ilustracija/ Foto: Pixabay/ Ninocare

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković, iz Bora, ukazala je danas na problem da u zemlji, kojoj je tokom 2023. godine na skoro svake dve nedelje ubijena jedna žena, u regionu istočne Srbije ne postoji nijedna Sigurna kuća.

Ona je navela da SSP već dve godine predlaže da Bor, kao grad sa najvećim budžetom, bude nosilac projekta regionalne Sigurne kuće, ali da trenutna vlast smatra da su bitniji stadioni i akva parkovi.

„Jasno je i zašto. Na Sigurnim kućama se ne zarađuje, one samo spasavaju živote“, ukazala je Živković.

Podvukla je da ponovo svedočimo ubistvu kome je prethodilo porodično nasilje i da su kod Beočina ubijene jedna žena i njena majka.

„Da li je osumnjičeni i ranije bio prijavljivan za porodično nasilje? Da. Da li su institucije reagovale na vreme? Ne. Nema sistemske podrške ni sistemske zaštite porodice“, ocenila je Živković u saopštenju.

Ona je navela da „kada ova vlast bude na smetlištu istorije jer tamo joj je i mesto, prioritet će biti uspostavljanje sistema u kom Centri za socijalni rad više neće biti glasačka mašinerija koja najugroženije ucenjuje, u kojima nedostaje preko 600 socijalnih radnika, a u sistemu socijalne zaštite još oko 1.700, nego osnov države koji najugroženije štiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari