Iskopali su mi rov oko kuće 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE ZORAN PETROVIC

Stojana Veljković iz Boljevaca kod Surčina javila se juče redakciji Danasa, očajna, jer ne zna kome da se obrati za pomoć a iz kuće ne može da izađe jer je oko nje iskopan rov koji je sada pun vode.

Podsetimo, Stojanina kuća nalazi se na trasi budućeg Koridora 11. Jedina u komšiluku nije prodala svoj dom jer joj je ponuđena znatno niža cena u odnosu na onu koju su drugi dobili. Iako sudski spor sa državom još uvek traje, bageri oko kuće su postali svakodnevica ove žene.

Kada je pre tri godine priča o Stojani Veljković izašla u javnost (o tome su izveštavali Danas i N1), nju je posetio direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, izjavivši nakon posete da su postigli dogovor.

– Ništa se mi nismo dogovorili. Ni tada im nisam verovala, a kamoli sada. Pokušali su da obmanu javnost, što i sada rade. Gledam Vučića kako na svakih pet minuta na televiziji ponavlja „za našu decu“. Nek su ti živa i zdrava, predsedniče. Ali šta je sa tuđom decom, šta je sa mojom decom – kroz suze pita Stojana. Kaže da su deca uplašena za njenu bezbednost, ali da ona o tome ne brine.

– Ovo nije život dostojan čoveka. Napišite slobodno da živim kao životinja. Plaćam sve račune, komunalije, a usluge Infostana nemam dve godine, struju takođe. Sad ne mogu da odem kod lekara jer bi mi trebao čamac da izađem iz kuće – kaže ova 62-godišnja žena.

Stojana Veljković nema komšije, jer su vlasnici svih kuća oko njene sklopili dogovor sa državom i prodali ih. U međuvremenu su porušene, jer se nalaze na trasi budućeg Koridora 11.

Stojani je pre nekoliko godina ponuđeno svega 3,4 miliona dinara, dok su vlasnici okolnih kuća dobili znatno više. Ona je za svoju kuću tražila 10 miliona. Problem je u tome što je parcela na kojoj se nalazi njena kuća uknjižena kao poljoprivredno zemljište, iako ona plaća porez za građevinsko. Što se države tiče, ona kuću i nema, iako na nju plaća porez kao i sve ostale dažbine. Zbog toga je slučaj dospeo do suda, ali nije odmakao dalje od početka.

– Ročište je trebalo da bude u martu, ali je odloženo za decembar. Šta da radim do decembra, kako da živim u ovim uslovima i konstantnom strahu da će mi srušiti kuću koju smo moj pokojni muž i ja mukom sagradili – priča ova ogorčena žena.

Prošle godine bageri su ispred njene kapije iskopali ogromnu rupu. Radnici su joj tada rekli da kopaju zbog vode i vodovoda, ali to je, prema njenim rečima, apsurd, jer oko nje nema nijedne kuće, pa je samim tim vodovod nepotreban.

Drobnjak ćuti

Zašto je oko kuće Stojane Veljković iskopan rov, juče nismo uspeli da saznamo od Zorana Drobnjaka jer nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari