Islamska zajednica u Srbiji podsetila na deceniju i po od raskola 1Muftija Mevlud Dudić Foto: Mešihat IZ u Srbiji

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, tribinom na Fakultetu za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru, obeležio je 15 godina „od agresije na IZ“.

Tako je nazvan otvoreni raskol u IZ, koji se dogodiio 3. oktobra 2007.godine. Tada je, u jednom novopazarskom restoranu, formiran Rijaset IZ Srbije i za vrhovnog poglavara, reisu-l-ulemu izabran Adem Zilkić, do tada blizak saradnik glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića.

Od tada IZ u Srbiji to naziva agresijom, a kao glavne krivce označava lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i njegovog koalicionog partnera tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunicu.

Njeni čelnici tvrde da je to jedina legitimna zajednica muslimana u Srbiji, a drugu IZ i dalje zovu „paraverskom tvorevinom“.

Glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić je, sinoć na skupu na FIS-u, naglasio „iskrenu odlučnost da se IZ odbrani od agresije i da sačuva svoju slobodu“ i da ta „odlučnost nije ništa manja nego što je bila u vreme udara na nju“.

„Ne postoji nikakva cena u pogledu kompromisa na račun ostvarene slobode, časti i dostojanstva uleme i vernika, koji su podignuti na visok nivo. O budućnosti IZ i rešenjima koja se tiču nje, isključivo će odlučivati organi IZ i čelnici“ naglasio je muftija Dudić i pozvao svoje saradnike i vernike da čuvaju svoju zajednicu.

Muftija Dudić je istakao da su „vrata IZ, još uvek, otvorena za sve koji su je napustili i shvatili pogubnost svojih postupaka“ i „da mesta ima za sve iskrene i dobronamerne“.

Prethodnih godina, bilo je više inicijativa da se dve posvađane IZ pomire i svori jedinstvena zajednica, ali uspeha nije bilo.

Najpoznatija je bila turska inicijativa, koju je vodio Dijanet Turske.

Završeno je bez rezultata, kao i oni pokušaji jednog broja zaposlenika iz obe IZ, koji su bili nezadovoljni svojim upravljačkim strukturama.

Obe IZ su ostale na svojim pozicijama, koje su nekada, čak, bile opterećene i fizičkim sukobima pristalica, velikim podelama i u porodicama vernika i međusobnim nepriznavanjem.

IZ u Srbiji zahteva od zaposlenika IZ Srbije pokajanje da bi se vratili pod njeno okrilje. IZ Srbije zahteva pregovore na ravnopravnoj osnovi bez ikakvog uslovljavanja.

Spekuliše se da su „konce pomirenja“, daleko od očiju javnosti,  počeli da vuku biznismeni iz obe IZ.

Upućeni tvrde, da bi sve moglo da se zavrđi brzo kada bi se uključili Vlada Srbije, Turska i bosanskohercegovački reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari