Nekoliko hiljada rezervista protestovalo je juče u Leskovcu tražeći isplatu zaostalih ratnih dnevnica. Tokom protesta nije bilo incidenata, a načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić obratio im se rečima da će „Leskovac dobiti novac“.
Kocić je prethodno, na sastanku s predstavnicima štrajkačkog odbora rezervista, rekao da isplate dnevnica za boravak na Kosovu 1999.

Nekoliko hiljada rezervista protestovalo je juče u Leskovcu tražeći isplatu zaostalih ratnih dnevnica. Tokom protesta nije bilo incidenata, a načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić obratio im se rečima da će „Leskovac dobiti novac“.
Kocić je prethodno, na sastanku s predstavnicima štrajkačkog odbora rezervista, rekao da isplate dnevnica za boravak na Kosovu 1999. neće biti do završetka predsedničkih izbora, kako bi se izbegla mogućnost svake političke manipulacije da te isplate imaju veze sa izborima.
Slobodan Kocić je kasnije, pred rezervistima koji su protestovali ispred zgrade okruga i opštine Leskovac, najavio da će oni ipak „dobiti novac“. On je naglasio da je na sastanku s predstavnicima Vlade Srbije u sredu u Prokuplju dogovoreno da u radnu grupu koja se bavi pitanjem zaostalih ratnih dnevnica uđu i predstavnici iz Leskovca.
– Opština Leskovac će pružiti logističku i svaku drugu podršku za rad kancelarije koju će koristiti ratni vojni rezervisti, s telefonom, kompjuterom i ostalom potrebnom opremom. Pružićemo i finansijsku podršku jer su neki ljudi, pokušavajući da ovo reše, trošili novac iz svog oskudnog kućnog budžeta – poručio je načelnik Jablaničkog okruga.
Rezervisti su rekli da su se više puta do sada obraćali lokalnom Udruženju bivših boraca rata od 1990. do 1999, ali da oni nisu hteli da im pruže do sada nikakvu pomoć u pokušaju da naplate zaostale ratne dnevnice.
S područja leskovačke opštine je 1999. godine bilo mobilisano 12.600 rezervista, od kojih je većina bila na Kosovu.
Pokret veterana Srbije zatražio je juče da Vlada što pre donese odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za sve ratne veterane. U saopštenju Pokreta veterana navodi se da ta organizacija podržava odluku radne grupe Vlade Srbije da se učesnicima rata na Kosovu i Metohiji s teritorije tri opštine Topličkog okruga isplati novčana pomoć od po 200.000 dinara.
Predstavnici Vlade Srbije i predstavnici vojnih rezervista iz Kuršumlije potpisali su 11. januara sporazum o isplati zaostalih ratnih dnevnica. Kako je tada saopšteno iz Ministarstva finansija, kriterijume za raspodelu novčane pomoći izradiće zajedničke komisije sastavljene od predstavnika lokalnih samouprava i štrajkačkih odbora ratnih vojnih rezervista.
Pokret veterana Srbije upozorio je Vladu da će odluka radne grupe, bez izjednačavanja odnosa prema svim ratnim veteranima, dovesti do opravdanog nezadovoljstva ratnih veterana, što može dovesti do protesta. U saopštenju se posebno ukazuje na težak položaj ratnih veterana koji su ostali da žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari