Ispred Doma zdravlja u Kragujevcu red se otegao, dvorište puno ljudi, prolaznici zatečeni prizorom - misle da je u pitanju kovid 1Ogromno interesovanje za besplatne ultrazvučne preglede dojke/ Foto: V. G.

Kragujevčani koji su juče prolazili pored ambulante ATD Doma zdravlja u Kragujevcu ostali su zatečeni prizorom. Nekoliko stotina ljudi, mahom žena, ispunili su celo dvorište. Red se otegao dobrih 50 metara, već je stigao do ugla zgrade, a pretio je da se spoji sa onim u drugom delu dvorišta, gde obično čekaju Kragujevčani da se testiraju na koronu.

Među prolaznicima je odmah zavladala panika.

– Nije moguće da je ovoliko ljudi došlo da se testira. Mislila sam da korona prolazi, u neverici kaže jedna starija sugrađanka.

– Šta se to dešava, da ne dele nešto besplatno, zapitala se druga.

I zaista jeste bilo nešto besplatno, ali ne ono što je sugrađanka očekivala. Naime, u dvorištu Doma zdravlja juče i danas smešten je pokretni ultrazvuk.

Sve Kragujevčanke, starosti od 20 do 45 godina, danima su pozivane preko medija i društvenih mreža da se prijave na besplatne preglede dojke.

U Skupštini grada je čak prošle nedelje održana konferencija za štampu, kako bi se ova akcijanajavila, a koja je trebalo da bude nastavak veoma uspešnih pregleda na pokretnom mamografu

Devojke, žene i poneki muškarac stajali su strpljivo u redu od 11 časova, iako je početak zakazivanja određen za 11:30.

Ispred Doma zdravlja u Kragujevcu red se otegao, dvorište puno ljudi, prolaznici zatečeni prizorom - misle da je u pitanju kovid 2
Kamion je bio spremam za početak akcije/ Foto: V. G.

Da su brojevi za zakazivanje počeli da se dele prvo je pokazalo meškoljenje i pokušaj da se red zbije, da se priđe što bliže kamionu, a za samo desetak minuta počelo je i ozbiljno nezadovoljstvo.

– Ma ovo nema smisla, kako vas nije sramota, čulo se sa početka reda.

– Da li je realno da ovo urade, pa ne sipamo mi vodu u rezervoar, ja sam izašla sa posla da bih došla ovde, glasna je druga Kragujevčanka.

Dok nezadovoljstvo, negativni komentari i poneka psovka postaju sve glasniji, red polako počinje da se pretvara u gomilu.

Iz prednjeg dela stigla je vest do onih koji su čekali na začelju da su svi brojevi podeljeni za samo 15 minuta i da su za taj dana popunjeni svi termini.

– Podeljeno je samo 40 brojeva, a nas ovde ima 300. Kažu, da ne možemo da zakažemo za sutra, jer se zakazuje dan za dan. Gospođa nam je rekla da sutra dođemo ranije i da pokušamo tada da zakažemo, objašnjava vidno revoltirana devojka.

– Šta, znači sutra treba da dođemo sve u osam ujutru i da se bijemo za broj, dobacuje druga.

Starijoj sugrađanki koja je došla da pregled zakaže umesto ćerke nije odmah bilo jasno šta se događa, pa se progurala napred da se raspita.

– Kažu gotovo za danas. Ako neko ima vremena može da prošeta između 1 i 2 ili kasnije između 6 i 8 možda se otvori neki termin, ako se neka žena ne pojavi. Moja ćerka radi ceo dan i mora po dete u vrtić, ne može da dođe i da čeka, bolje bi bilo da su se prijavljivale preko kol centra, zaključuje ona.

Nezadovoljstvo je bilo toliko da nije pomoglo ni što su iz udruženja Žena ženi, koja je organizovala akciju, objašnjavali da su oni humanitarna organizacija i da jednostavno nemaju više sredstava i mogućnosti, nego da pregledaju oko 40 žena dnevno.

Ispred Doma zdravlja u Kragujevcu red se otegao, dvorište puno ljudi, prolaznici zatečeni prizorom - misle da je u pitanju kovid 3
Predstavnica udruženja Žena ženi u razgovoru sa nezadovoljnim Kragujevčankama/ Foto: V. G.

– Ovaj karavan smo organizovali u osam gradova do sada i nigde nije bila ovakva gužva. Evo pogledajte, sva sam se naježila. Da se ja pitam, postavila bih ovde tri kamiona da rade svaki dan, ali morate da razumete da mi imamo sredstva za dva dana. Doktorka fizički ne može da stigne više, juče je ceo dan radila u Mladenovcu, objašnjava gospođa koja je delila brojeve.

Posle desetak minuta rasprave sa organizatorima, žene se polako razilaze, neke besne, neke samo razočarane, a one najupornije još uvek pokušavaju da pronađu termin ili dobiju obrazloženje.

– Nigde u medijima nije bilo objavjeno da će biti ograničenja koliko žena može da se pregleda, nego je to uvek tako kod nas, oni organizuju ovo da snimaju kamere, da se vidi da nešto rade, a kad kamere odu, nema više meste, kaže vidno iznervirana Kragujevčanka.

Na njen nadovezuje se komentar druge o zdravstvenom sistemu u Srbiji.

– Kad odem u dispanzer da zakažem pregled oni kažu što si došla vidiš da je korona. Čekamo po pet meseci. Najbolje da se lečimo samo privatno, pa da svaki pregled plaćamo po 5.000 dinara.

– Odavno je došlo vreme ko ima para može da se leči, ko nema nek crkne, prepričava narodnu mudrost jedna od sugrađanki.

Posle pola sata pregledi su i zvanično počeli, a svega desetak žena je ostalo da i dalje čeka ispred kamiona.

Neke su rekle da će se vratiti večeras, možda uskoče u neki prazan termin.

– Oni misle da će sutra neko da im se vrati, svi su ogorčeni, zaključuju u glas najupornije Kragujevčanke.

Iz udruženja Žena ženi za Danas su istakli da su iznenađeni interesovanjem, ali da je u svim najavama bilo jasno da će se brojevi deliti od 11:30 do 12 sati, kao i da će dnevno biti pregledano najviše 50 žena.

Oni žale što je humanitarna akcija dobila negativnu konotaciju, ali, kažu, da zaista nemaju više sredstava.

– Da je sreća da sva udruženja organizuju ovakve akcije, pa da žene imaju priliku da se svaki mesec besplatno pregledaju. Ovako mi smo ostaljeni da radimo sa onim što imamo, kažu u ovom udruženju.

Čitav događaj je ispratio i Miloš Radosavljević, predstavnik Instituta za javno zdravlje Kragujevac i koordinator akcije. On je za Danas istakao da je bilo predloga da se žene prijavljuju preko kol centra, ali da udruženje Žena ženi funakcioniše na ovaj način u svim gradovima.

– Iako sada ima nezadovoljnih, važno je da se ovakve akcije organizuju jer mnogo žena prvi put dolazi na ultrazvučne preglede dojke. Ako na vreme otkrijemo nešto kod jedne ili dve žene, akcija je uspela, kaže Radosavljević.

On je dodao da je Institut u saradnji sa Domom zdravlja i Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika organizovao preventivne akcije, ali da one nisu sprovođene u prethodne dve godiine zbog pandemije korona virusa.

Kaže da će nastojati da već do kraja godine organizuju sličnu akciju, a planirano je da besplatni pregledi budu organizovani dva ili tri puta naredne godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari