Istorija Pirota kroz staru štampu 1Foto: pintscreen

Univerzitetska biblioteka iz Beograda i Grad Pirot ostvarili su, povodom 28.avgusta – slave Grada Pirota, saradnju na izradi internet prezentacije “Stari Pirot u istorijskoj štampi”.

Portal “Stari Pirot u istorijskoj štampi” dostupan je svim korisnicima interneta na adresama http://staripirot.rs/ili http://staripirot.ubsm.rs/  a materijali sa ovog portala mogu se slobodno preuzimati i koristiti.

Više od 250 članaka koji su objavljeni u periodičnim izdanjima, pre svega novinama i časopisima, sa kraja 19. i u prvoj polovini 20. veka, daju živopisnu sliku važnog grada u Kraljevini Srbiji i kasnije Jugoslaviji. Pirotski ćilimi i ćilimarstvo, kačkavalj i Piroćanci najvažnije su teme koje se provlače kroz članke svih epoha, navodi se u saopštenju Univerzitetske biblioteke.

Ali na portalu “Stari Pirot u istorijskoj štampi” moguće je saznati i ko je bila Nada Brkić Mis Pirota tridesetih, kako je fudbalska ekipa Pirota pobedila nišku sa 4:3, kako je izgledala zabava sa džez muzikom u organizaciji agitpropa pirotske narodne milicije 1945. godine, kako je izgledao oglas za gumene opanke marke “Tigar”, gde su išli đaci pirotskih škola na ekskurziju školske 1908/9, ko su bile zanatlije u Pirotu 1901. godine i mnogo toga što se može smatrati do sada zaboravljenom istorijom grada Pirota.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić o portalu “Stari Pirot u istorijskoj štampi” kaže: “Srećni smo što ovaj portal postoji i nadamo se da ćemo ovakvim malim akcijama sa kvalitetnim partnerima kakva je Univerzitetska biblioteka iz Beograda dati zbirno veliki doprinos unapređenju kulturnog života i očuvanju kulturnog nasleđa grada Pirota.” 

Gđa Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu, izrazila je uverenje da će se saradnja sa Univerzitetskom bibliotekom nastaviti i da će portal “Stari Pirot u istorijskoj štampi” poslužiti kao osnova za pokretanje drugih aktivnosti koje će, u saradnji i sa drugim ustanovama kulture, u još većoj meri osvetliti bogato kulturno nasleđe Pirota.

Adam Sofronijević, zemenik upravnika Univerzitetske biblioteke naglasio je da se portal “Stari Pirot u istorijskoj štampi” izrađuje kao deo promotivnih aktivnosti projekta “Pretraživost digitalnog kulturnog nasleđa u praksi” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

“Naše instiucije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja dosledno sprovode digitalizaciju kulturnog nasleđa Srbije po najvišim svetskim standardima. Mogućnost da se izradi portal ‘Stari Pirot u istorijskoj štampi’ je rezultat ovakvog višegodišnjeg opredeljenja. Pretraživa kolekcija koja sadrži više od 600.000 pretraživih strana materijala na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu može da iznedri, lako i brzo, slične portale za sve veće gradove u Srbiji i to je ono na čemu ćemo raditi u budućnosti. Srećni smo što smo ostvarili odličnu saradnju sa gradskom upravom Pirota i što je upravo ovaj grad bogatog kulturnog nasleđa jedan od prvih čije je kulturno nasleđe istorijske štampe objedinjeno i prezentovano na ovaj način, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari