Istraživač i analitičar u FHP: Tužba poslednji pokušaj da zaposleni zaštite svoja prava 1Foto: Medija centar

Istraživač i analitičar u Fondu za humanitarno pravo Bojan Đokić izjavio je danas da tužba za mobing u FHP nem veze sa zaradama, niti sa menjanjem istorijske prošlosti, kako je u svojim objavama na društvenoj mreži Iks tvrdila osnivačica Fonda Nataša Kandić i da je reč o zameni teza.

Đokić je u pisanoj izjavi istakao kako je istina da su tužioci dva puta pokušavali da svoja prava reše unutar organizacije, ali bezuspešno i dodao da tužba predstavlja poslednji pokušaj da zaposleni zaštite svoja prava.

Kako je naveo, prvi pokušaj bio je u januaru i februaru ove godine, kada se dve trećine zaposlenih izjasnilo pred Upravnim odborom, a potom u maju kada su poslodavcu upućene prijave protiv Nataše Kandić radi zaštite od zlostavljanja na radu.

„I nije istina da je bivša direktorka Ivana Žanić nagovorila radnike da se obrate Upravnom odboru, nego je istina da sam se ja prvi obratio Upravnom odboru pismom i ukazao na brojne probleme u organizaciji. Uključujući i mobing“, istakao je Đokić.

On je dodao da se pre nekoliko dana ponovo obratio novom Upravnom odboru, a da je umesto odgovora dobio „preteći mejl izvršnog direktora Nenada Goločevskog“.

Đokić je istakao da je organizacija ignorisala i nezakonito postupala po majskim prijavama, te štitila osnivačicu, tužiocima je jedino preostalo da zatraže zaštitu na sudu i da su od suda tražili da se Kandić udalji iz organizacije do okončanja postupka, jer su se od njenog povratka u FHP stvari pogoršale.

Prema njegovim rečima, organizacija se ruinira, a pritisak na tužioce i dalje zlostavljanje se pojačavaju, iz to da su neki tužioci kažnjeni prebacivanjem na druge projekte.

On je dodao i da niko ne zna šta Nataša Kandić trenutno radi i da li je koordinatorka projekta, a da je on lično odbio aneks Ugovora o radu i ne pristaje na dalje kršenje svojih prava.

„Tako smo došli u paradoksalnu situaciju. Organizacija koja navodno brani ljudska prava ista krši unutar organizacije. Organizacija koja svake godine podseća države i društva u regionu na gajenje kulture nekažnjivosti ništa ne čini da udalji osobu koju zaposleni sumnjiče za mobing“, naglasio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari