Svaka treća žena u Srbiji doživela da joj trube, zvižde i dobacuju iz auta: Predstavljeno istraživanje o nasilničkom ponašanju u javnom prostoru 1Foto: Shutterstock/MDV Edwards

Istraživanje „Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru“ pokazalo je da je 9,2 odsto ispitanica doživelo silovanje ili pokušaj silovanja, što je više od 90 žena u uzorku od oko 1.200 ispitanih, među njima su najbrojnije žene od 40 do 49 godina.

Svaka treća žena doživela je trubljenje, zviždanje i dobacivanje iz auta i nasilničko ponašanje u javnom prostoru. Jedna u pet žena doživela je hvatanje i štipanje delova tela u javnom prostoru ili praćenje i uhođenje. U više od polovini slučajeva kada su žene doživele neki oblika nasilja u javnom prostoru bile su prisutne i druge osobe.

„Čak 71 odsto žena koje su doživele nasilje u javnom prostoru nije prijavilo nasilje policiji. Samo 12 odsto ispitanica je prijavilo nasilje, a svaka druga navodi da ništa nije preduzeto po tom pitanju“, izjavila je autorka analize Kosana Beker na predstavljanju rezultata istraživanja u Etnografskom muzeju.

Ona je dodala da je najmanji broj žena doživeo nasilje na koncertima na otvorenom, otvorenom prostoru za bavljenje sportom, ili na sportskim događajima.

Devojke od 15 do 17 godina „znatno“ su brojnije među ispitanicama koje se plaše seksualnih napada i uznemiravanja.

„Oko 43,2 odsto ispitanica je reklo da se plaši pokušaja silovanja, a 42,9 ima strah od seksualnog uznemiravanja, koji je najviši kod devojaka, mlađih žena i neudatih žena, dok se žene sa invaliditetom značajno više plaše nego žene bez invaliditeta“, kazala je Beker.

U osiguranju lične bezbednosti, žene se prevashodno oslanjaju na sebe.

Istraživanje je pokazalo da su u više od polovine slučajeva kada su žene doživele neki oblika nasilja, bile prisutne i druge osobe – u 69,9 odsto slučajeva izostala je reakcija drugih osoba.

„Čak 76,7 odsto ispitanica smatra da su same zaslužne za sopstvenu bezbednost, jer vode računa o svom ponašanju. Od ispitanica 32,1 odsto žena ocenjuje da ličnu bezbednost ostvaruju time što retko izlaze i više vremena provode u kući“, kazala je Beker.

Kada je reč o radu institucija u zaštiti žena, 42,2 odsto ispitanica je dalo ocenu jedan i dva za rad policije, na skali od jedan do pet, a 52,4 odsto je dalo istu ocenu za rad lokalne samouprave na sprečavanju nasilja prema ženama u javnom prostoru.

Beker je rekla da žene ocenjuju da je reakcija policije „neadekvatna“, a najnižu ocenu efikasnosti policije daju devojke od 15 do 17 godina.

Žene između 18 i 29 godina kazale su da su stajališta javnog prevoza i javni prevoz „izuzetno nebezbedna mesta“.

„Među ispitanicima 71,7 odsto je reklo da su nebezbedni javni prostori neosvetljene ulice, ulice udaljene od centra grada ili sela, a 46,8 odsto je reklo da su to parkovi i gusto pošumljeni delovi grada, zatim 28,7 odsto je reklo da su to mesta oko klubova, kafana“, kazala je Beker.

Žene koje su učestovale u ovom istraživanju ukazale su na potrebu povećanja prisustva policije na mestima na kojima se osećaju nebezbedno, a to bi, prema istraživanju, doprinelo i povećanju prijavljivanja nasilja.

Istraživanje „Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru“ sprovelo je Udruženje građanki „FemPlatz“, Britanska ambasada i Ujedinjene Nacije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Istraživanje je obuhvatilo šest regiona u Srbiji – Beogradski region, Vojvodinu, Centralnu Srbiju, Južnu Srbiju i Istočnu i Zapadnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari