Istraživanje: Najbolje odnose Srbija ima sa Kinom, najlošije sa SAD, skoro 49 odsto ispitanika za ulazak u EU 1Foto: Pixabay

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 48,9 odsto ispitanika navodi da bi glasalo „za“, javlja Euronews Srbija, pozivajući se na rezultate istraživanja Instituta za evropske poslove.

U tu grupu spadaju ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja, kao i stanovnici gradskih naselja.

Od ukupnog broja ispitanika, njih 47,6 odsto odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom tri.

Na skali od jedan do pet, prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,70, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Većina ispitanika, 59 odsto smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Evropskom unijom. Ovakvog stava su muškarci, najobrazovaniji ispitanici kao i stanovnici gradskih naselja.

Ipak, 25 odsto smatra da Srbija nema koristi od saradnje sa EU, dok se 16 odsto nije izjasnilo po ovom pitanju.

Kada je reč o zemljama članicama EU – 17,9 odsto ispitanika smatra da je Srbiji najveći prijatelj Grčka, 10,5 odsto navodi Francusku, 8,6 odsto Nemačku, a 7,6 odsto Mađarsku. Međutim, najveći broj ispitanika, njih 36,9 odsto, ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Sa druge strane, najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 17,8 odsto ispitanika smatra Nemačku, zatim Hrvatsku 16,4 odsto, dok 44,5 odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 39 odsto građana smatra da ima i da nema dovoljno informacija o EU.

Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika.

Najbolje odnose Srbija ima sa Kinom

Srbija najbolje odnose ima sa Kinom, mišljenje je učesnika istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove, javlja Euronews Srbija i precizira da su ispitivani i odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Evropskom unijom (EU).

Građani su odnose Srbije sa ovim državama i EU, ocenjivali na skali od jedan od pet, gde jedan predstavlja da su odnosi vema loši, a pet da su odnosi dve zemlje veoma dobri.

Kina se našla i prva na listi zemalja koje su Srbiji najviše pomogle tokom pandemije koronavirusa.

Procenat od 17 odsto ispitanika naveo je da je Srbiji najviše pogmogla EU, pa je Unija druga na listi, Rusija peta, a SAD su na ovoj listi zauzele tek deseto mesto.

Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju kao najvećeg donatora vide Evropsku uniju. Procenat onih koji vide EU kao najvećeg donatora skoro duplo se povećao u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Sa druge strane, opao je procenat onih koji misle da je Kina najveći donator, ali je ta zemlja i dalje na drugom mestu. Prema mišljenju građana, na trećem mestu je Rusija.

Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika

U prijateljstvo sa Rusijom najviše veruju mladi do 30 godina i stariji od 60

Odnos Srbije i Rusije najvišom ocenom ocenjuje 36,2 odsto učesnika istraživanja Instituta za evropske poslove, javlja Euronews Srbija.

Kako se navodi, 37, 4 odsto daje ocenu četiri, a 20,6 odsto ocenu tri. Ocenu dva dalo je 4,7 odsto ispitanika, a najnižu ocenu 1,1 odsto njih.

Tako je prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije – 4,03. Više ocene daju žene, ispitanici mlađi od 30 i stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, iz centralne Srbije i vangradskih naselja.

Najveći broj anketiranih građana Srbije, 83 odsto, smatra da je Rusija prijatelj Srbije. Međutim, u poređenju sa prethodnim talasima, taj broj opada, navodi Institut za evropske studije.

Broj onih koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije je više izražen kod ispitanika mlađih od 30 i starijih od 60 godina, a taj broj opada sa porastom nivoa obrazovanja.

Takođe, većina ispitanika, 72 odsto veruje da će odnosi Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji.

U poređenju sa prethodnim talasom istraživanja, uočava se blagi pad ispitanika koji veruju da će odnosi između Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, kao i blagi rast onih koji smatraju da neće biti bolji.

Čak 87 odsto ispitanika nije bilo u Rusiji, a njih 13 odsto posetilo je ovu zemlju. To su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici Beograda, iz gradskih naselja.

Uočava se blagi rast ispitanika koji su bili u Rusiji, u poređenju sa ranijm podacima.

Nešto više od polovine ispitanika, 52,1 odsto, smatra da od političara Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 9,4 odsto navodi Ivicu Dačića, 6,6 odsto Nenada Popovića, dok se ostali odgovori javljaju u manje od četiri odsto. Mišljenje o ovom pitanju nema 25,2 odsto ispitanika.

Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika.

Najlošiji odnosi sa SAD

Odnos Srbije i SAD, u poređenju sa ostalim zemljama, dobio je najnižu ocenu, koja u proseku iznosi 2,58, javlja Euronews Srbija, pozivajući se na rezultate istraživanja Instituta za evropske poslove.

Procenat od 14,4 odsto ispitanika dao je ocenu jedan. Najveći procenat učesnika istraživanja odnos Srbije i Sjedinjenih Američkih Država ocenio je ocenom tri – njih 42,2 odsto.

Više ocene daju žene i građani mlađi od 30 godina, pokazali su rezultati istraživanja.

Međutim, 39 odsto učesnika istraživanja smatra da su „SAD neprijatelj Srbije“, a to su u većoj meri muškarci. Ukupno 23 odsto ispitanika, međutim, smatra suprotno, a 38 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Samo dva procenta je razlike između onih koji misle da će odnosi sa SAD u budućnosti biti bolji (41 odsto) i onih koji misle da neće (39 odsto). Na ovo pitanje 20 odsto ispitanika dogovorilo je sa „ne znam“.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, najveći procenat učesnika istraživanja – 16,2 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova.

Takođe, 44 odsto ispitanih građana Srbije smatra da bi poseta aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena poboljšala odnose Srbije i Amerike, 38 odsto smatra suprotno, dok je 18 odsto neodlučnih.

I u ovom slučaju, prema mišljenju ispitanika, političar koji u Srbiji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD je Aleksandar Vučić, koga navodi 42,6 odsto, dok 35,1 odsto njih ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.