Istraživanje: Za građansko vaspitanje 68 odsto građana

Ostavite komentar


  1. Potpuno pogrešna dilema. Srbiji nije potrebno ni versko ni građansko vaspitanje, kao nezavistan predmet. Vaspitanje (koje treba da počne u porodici) je opšte obrazovanje, kultura kao celina (od kulture ponašanja do prihvatanja umetnosti kao deo svakodnevnice), učenje razmišljanja a ne dogmatsko posmatranje sveta (ne treba izbegavati informacije o religijama, pogotovu dominantnim), prihvatanja okoline (kako prirodne tako i socijalne) i suživot sa istom … Ko želi versko obrazovanje treba mu omogućiti da ga dobije u okviru verske zajednice kojoj pripada (ili kojoj teži, pokazuje interesovanje …). Sve verske institucije (i ogranke istih) treba bezuslovno odvojiti od državnih institucija (a pogotovu od školstva). Uostalom, Srbija je civilno, građansko, društvo, pa joj sve što tome korpusu ne pripada i ne treba (npr. vojni sveštenici). Pored toga verske zajednice moraju da počnu da plaćaju poreze na prihode (koje itekako ostvaruju) kao i sve druge profitne organizacije a da se pod hitno skinu sa budžetskih jasli (na njih se troše pozamašne sume) …

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.