Iz Grada kriju kada će pokušati ponovo da podignu sporni spomenik nevinim žrtvama: Novosadski antifašisti na spisku našli još devetoricu ratnih zločinaca 1foto: A. Mandić

Podizanje kontroverznog spomenika nevinim žrtvama 1944/45 u Novom Sadu obustavljeno je, i to na zahtev izvođača radova, dok iz Gradske kuće kažu da od spomenika ipak ne odustaju, Antifašistički front 23. oktobar saopštio je danas kako je na spisku „nevinih žrtava“ pronašao još devet osuđenih ratnih zločinaca, od koji su većina dokazane ustaše.

Iz novosadske gradske vlasti ne žele da kažu kada će ponovo biti raspisana javna nabavka za izgradnju spornog spomenika.

Informacija o raskidu ugovora saopštena je od strane izvođača nekoliko dana nakon štu su novosadski antifašisti saopštili da su na spisku našli osuđene ratne zločince, većinom ustaše.

Kako kažu iz Atifašističkog fronta 23. oktobar, na osnovu dostupnog spiska, pronašli su još devet novih osuđenih ratnih zločinaca, što je sada ukupno njih 40. Većina od njih se nalazi na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini.

„Jurišić Sima, zemljoradnik iz Sremske Kamenice; kao ratni zločinac i pripadnik ustaškog pokreta likvidiran je od OZN-e, Kenđel Nikola, zemljoradnik, ustaša iz Sremske Kamenice; streljan je nakon oslobođenja Vojvodine 1944. godine, Krastanović Mato, pripadnik ustaškog pokreta iz Sremske Kamenice; likvidiran je u Zemunu 1944. kao ratni zločinac, Miklin Andrija, opštinski blagajnik iz Petrovaradina; likvidiran je kao ratni zločinac 1944. godine, Močaj Marko, zemljoradnik iz Sremske Kamenice; osuđen je na smrt kao ratni zločinac, presudom Vojnog suda u Sremskoj Mitrovici“, saopštili su iz Antifašističkog fronta 23 oktobar.

Tu su kako nastavljaju i Sloboda Andrija, vinogradar iz Sremske Kamenice; zamenik ustaškog tabornika; osuđen je na smrt presudom Sremske vojne oblasti, Sloboda Mihajlo ustaša i predsednik opštine Sremska Kamenica za vreme vladavine NDH u Sremu, Čordaš Ivan, zemljoradnik iz Sremske Kamenice; Oblasni vojni sud u Sremskoj Mitrovici je Čordaša kao ratnog zločinca osudio na smrt streljanjem zbog zločina počinjenih u akciji Viktora Tomića 1942. godine i Šljerac Đuro, bačvar iz Sremske Kamenice i pripadnik ustaškog pokreta; kao ratni zločinac streljan je u Petrovaradinu 1945. zbog učešća u istoj akciji.

„Antifašistički front 23. oktobar Novi Sad od početka svog delovanja aktivno iskazuje protest protiv postavljanja ovakvog spomenika i radi na identifikaciji ratnih zločinaca koji se nalaze na ovom spisku“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari