Države Evropske unije saglasile su se juče da ubuduće dele informacije iz nacionalnih baza podataka koje sadrže otiske prstiju, uzorke DNK i informacije o registarskim tablicama u cilju ubrzavanja kriminalnih istraga.
„Ovo za nas predstavlja veoma važan izvor informacija“, izjavio je nemački ministar unutrašnjih poslova Vofgang Šojble, nakon razgovora sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova EU.

Države Evropske unije saglasile su se juče da ubuduće dele informacije iz nacionalnih baza podataka koje sadrže otiske prstiju, uzorke DNK i informacije o registarskim tablicama u cilju ubrzavanja kriminalnih istraga.
„Ovo za nas predstavlja veoma važan izvor informacija“, izjavio je nemački ministar unutrašnjih poslova Vofgang Šojble, nakon razgovora sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova EU. Postizanjem sporazuma dato je odobrenje nemačkoj inicijativi da se smanji preterani birokratizam u prekograničnoj policijskoj saradnji. Šojble je izjavio da mere i automatska podela informacija iz nacionalnih baza podataka već funkcionišu između Nemačke, Španije, Francuske, Belgije, Holandije, Austrije i Luksemburga.
Druge nacije pridružiće se mreži u narednih nekoliko meseci, saopštili su zvaničnici. Nove mere EU omogućiće policiji direktan pristup genetskim izveštajima, otiscima prstiju i podacima o saobraćajnim prekršajima u bazama podataka drugih zemalja.
Luksemburg – Evropska unija juče je odobrila novi vizni sistem podataka, koji će čuvati biometričke podatke kao što su otisci prstiju i fotografije više od 70 miliona vlasnika viza koji prolaze kroz putničku zonu Unije svake godine. Sporazum, koji su postigli ministri unutrašnjih poslova i pravde EU, omogućava pristup zajedničkoj bazi podataka EU svim 15 zemljama koje pripadaju Šengenskoj zoni.
„Naši planovi su da do proleća 2009. pokrenemo sistem o viznim informacijama,“ rekao je komesar za unutrašnje poslove EU Franko Fratini. Zvaničnici EU izjavili su da će sistem predstavljati najveću svetsku bazu podataka tog tipa, kao i da će sadržati fotografije i otiske prstiju osoba koje se prijave za dobijanje šengen vize ili je već poseduju. Fratini je objasnio da će novi sistem „ponuditi novu praktičnu alatku kako konzulatima tako i pograničnim punktovima“ za hapšenje kriminalaca ili terorista na granicama između zemalja EU. Novi sistem pojačava bezbednost i ima za cilj da onemogući lažiranje pasoša ili viza u okviru EU. Građanima iz više od 100 zemalja neophodna je viza da uđu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari