Petnaest britanskih vojnika mlađih od 18 godina poslato je u borbu u Irak, što je u suprotnosti s protokolom UN o pravima deteta, saopštila je juče britanska vlada. Ministar odbrane Adam Ingram rekao je da je „velika većina“ mladih vojnika poslata u nedelji kada su punili 18 godina, ili da su povučeni iz zone borbi za kraće od nedelju dana po dolasku.

Petnaest britanskih vojnika mlađih od 18 godina poslato je u borbu u Irak, što je u suprotnosti s protokolom UN o pravima deteta, saopštila je juče britanska vlada. Ministar odbrane Adam Ingram rekao je da je „velika većina“ mladih vojnika poslata u nedelji kada su punili 18 godina, ili da su povučeni iz zone borbi za kraće od nedelju dana po dolasku. Među njima je bilo i devojčica, ali je njihov broj „manji od pet“ i nijedna nije bila mlađa od 17 godina, naveo je Ingram. On je rekao i da niko mlađi od 18 godina nije bio poslat u Irak od jula 2005, kao i da su sada na snazi nove mere koje bi trebalo da obezbede da se tako nešto ne dogodi ponovo.
Nju Delhi – Indija je juče uspešno ispalila supersoničnu krstareću raketu tipa Brahmos koja je zajednički razvijena s Rusijom. Raketa koja je projektovana da prevozi konvencionalne bojeve glave lansirana je s glavnog indijskog centra za testiranja u državi Orisa u istočnoj Indiji. Brahmos ima dometa od 290 kilometara i može da prenese konvencionalne bojeve glave teške do 300 kilograma. Indija je saopštila da ovakav test ima za cilj pripremu ili uvođenje novog oružja.
Kolumbija – Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani izjavio je da će se verovatno kandidovati za predsednika SAD 2008. „Postoje stvarno dobre šanse“, rekao je član Republikanske partije Đulijani posle polučasovnog sastanka s liderima partije u Južnoj Karolini. Đulijani je novinarima rekao da još nije odlučio da li može dati „jedinstveni doprinos“ jačanju SAD koje bi opravdalo njegovu kandidaturu. Ipak, umereni stavovi o kontroli ličnog naoružanja, abortusu, pravima homoseksualaca i drugim društvenim pitanjima mogli bi da budu otežavajuća okolnost za Đulijanija na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata na kojima su konzervativci centralna glasačka grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari