Nemački kancelar Angela Merkel ponudila je pomoć rivalskim zemljama roga Afrike Etiopiji i Eritreji u cilju rešenja dugogodišnje pogranične svađe, ističući da je njena turneja po Africi razlog za nadu. Merkelova je rekla da je razgovarala s premijerom Etiopije Melesom Zenavijem povodom suseda Sudana, Somalije i Eritreje i istakla da veruje da će se razdražljiva rasprava između Etiopije i Eritreje mirno rešiti, pogotovo od kada je Etiopija prihvatila nepristrasnu graničnu komisiju.

Nemački kancelar Angela Merkel ponudila je pomoć rivalskim zemljama roga Afrike Etiopiji i Eritreji u cilju rešenja dugogodišnje pogranične svađe, ističući da je njena turneja po Africi razlog za nadu. Merkelova je rekla da je razgovarala s premijerom Etiopije Melesom Zenavijem povodom suseda Sudana, Somalije i Eritreje i istakla da veruje da će se razdražljiva rasprava između Etiopije i Eritreje mirno rešiti, pogotovo od kada je Etiopija prihvatila nepristrasnu graničnu komisiju. Eritreja je dobila nezavisnost od Etiopije 1993. posle 30-godišnjeg gerilskog rata, ali granica između dve zemlje nikada nije formalno razgraničena. Novi rat povodom granice izbio je 1998. i u njemu je stradalo desetine hiljada ljudi.
Bagdad – Irak je poručio lako naoružanje od Kine u vrednosti od 100 miliona dolara zbog toga što SAD nisu u mogućnosti da izađu u susret zahtevima Bagdada, otkriva Vašington post. Oružje je namenjeno iračkoj policiji čiji je svaki peti pripadnik naoružan, piše list na svom sajtu, pozivajući se na izjavu iračkog predsednika Džalala Talabanija. Irački lider je ujedno pozvao SAD da brže isporučuju oružje kako bi se ojačala iračka vojska. „Kapacitet ovdašnjih fabrika nije dovoljan da bi nas brzo snabdeo svim što nam je potrebno, nije dovoljan ni za snabdevanje vojske“, rekao je Talabani koji boravi u poseti SAD.
Islamabad – Sporazum o podeli vlasti između predsednika Pakistana Perveza Mušarafa i bivše premijerke Benazir Buto sve je bliži i izvesniji. Butova je izjavila da je „optimista“ povodom dogovora s Mušarafom i dodala da još ništa nije završeno. Mušaraf želi da Butova prekine bojkot parlamentarnog glasanja u subotu koje se očekuje ukoliko on bude reizabran. Ministar železnica šeik Rašid Ahmad, koji je blizak Mušarafu, izjavio je da će saopštenje javno biti pročitano za nekoliko sati. Visoki zvaničnik iz partije Butove u Londonu rekao je da je sporazum blizu.
Kijev – Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko danas će posetiti Francusku, gde će se sastati s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, saopštio je juče kabinet ukrajinskog predsednika. Pres služba ukrajinskog predsednika nije, međutim, precizirala koji je razlog Juščenkove posete Francuskoj. Juščenko putuje u Francusku u trenutku kada se u Ukrajini vode konsultacije o formiranju nove vlade, posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju. On je juče pozvao tri vodeće stranke u Ukrajini da počnu pregovore o formiranju parlamentarne većine i vlade, ističući da ima samo jedan cilj – da Ukrajina postane jedinstvena posle tih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari