Pakistanski novinari proglasili su jučerašnji dan „crnim danom“ kako bi osudili prebijanja i upotrebu sile koju je policija sprovodila tokom demonstracija protiv nove kandidature predsednika Perveza Mušarafa, koji će pokušati da osvoji još jedan petogodišnji mandat. Mušaraf je ključnu pravnu pobedu odneo u subotu kada je Izborna komisija odobrila njegovu kandidaturu za predsedničke izbore 6.

Pakistanski novinari proglasili su jučerašnji dan „crnim danom“ kako bi osudili prebijanja i upotrebu sile koju je policija sprovodila tokom demonstracija protiv nove kandidature predsednika Perveza Mušarafa, koji će pokušati da osvoji još jedan petogodišnji mandat. Mušaraf je ključnu pravnu pobedu odneo u subotu kada je Izborna komisija odobrila njegovu kandidaturu za predsedničke izbore 6. oktobra, dok su advokati i opozicioni aktivisti protestovali ispred zgrade komisije u prestonici Islamabadu. Tokom sukoba s policijskim snagama, koje su tom prilikom ispaljivale suzavce i pretukle okupljene građane, povređene su 64 osobe, uključujući 13 policajaca, 31 novinara, dvojicu opozicionih poslanika i nekoliko prolaznika, javila je juče državna novinska agencija. Federalna unija novinara u Pakistanu osudila je „sramotnu taktiku“ vlade koja se navodno zalaže za slobodu štampe.
Kandahar – Talibani nikada neće pregovarati s avganistanskim vlastima dok snage SAD i NATO ne napuste zemlju, rekao je juče portparol talibana Kari Jusef Ahmadi. Avganistanski predsednik Hamid Karzai prekjuče je rekao da bi se sastao s talibanskim liderom Omarom i da bi ponudio ekstremistima mesto u vladi u zamenu za mir. Međutim, Ahmadi je podvukao da neće biti pregovora s avganistanskim vlastima dok se međunarodne snage ne povuku iz Avganistana.
„Talibani nikada neće pregovarati s avganistanskom vladom uz prisustvo međunarodnih snaga“, rekao je portparol agenciji Asošijeted pres. On je dodao da, čak i da Karzai odustane od predsedničke funkcije, mula Omar neće pristati na pregovore, jer „strane snage nemaju ovlašćenje da pregovaraju o Avganistanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari