Nordijske zemlje vode najveću brigu o svojim građanima i zaštiti životne sredine, navodi se u najnovijem istraživanju objavljenom u publikaciji Riders dajdžest. Finska se nalazi na vrhu liste koja obuhvata 141 zemlju, a posle nje slede Island, Norveška i Švedska, pa zatim Austrija, Švajcarska, Irska i Australija.

Nordijske zemlje vode najveću brigu o svojim građanima i zaštiti životne sredine, navodi se u najnovijem istraživanju objavljenom u publikaciji Riders dajdžest. Finska se nalazi na vrhu liste koja obuhvata 141 zemlju, a posle nje slede Island, Norveška i Švedska, pa zatim Austrija, Švajcarska, Irska i Australija. Na dnu liste nalazi se Etiopija, kojoj prethode Niger, Sijera Leone, Burkina Faso i Čad. SAD se nalaze na 23. mestu, Kina na 84, a Indija na 104. Tokom rangiranja kombinovani su faktori životne okoline, kao što su kvalitet vazduha i vode, briga o biodiverzitetu i emisiji štetnih gasova, ali i socijalni faktori kao što su bruto nacionalni dohodak, pristup obrazovanju, stopa nezaposlenosti i životni vek. Statističku bazu predstavlja Indeks za ljudski razvoj UN i Indeks o ekološkoj održivosti koje su izradili univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom. Evropske zemlje, među kojima opet vode skandinavske, nalaze se na vrhu liste koju čine 72 najkvalitetnija grada za život. Kriterijumi za izradu ove liste uključili su javni prevoz, parkove, kvalitet vazduha, recikliranje đubrišta i cene struje. Pobednik u ovom slučaju je Stokholm, iza kojeg slede Oslo, Minhen i Pariz. Azijski megagradovi važe za najgore.
Jangon – Desetinama hiljada budističkih monaha i još toliko građana juče su se pridružile i monahinje prvi put za sedam dana protesta, pozivajući na kraj vladavine vojne hunte. Više od 150 monahinja odevenih u bele odore pridružilo se maršu kod Šedagon pagode u Rangonu. Samo dan ranije budističke monahe pozdravila je lider burmanske opozicije, Nobelovka Aung An Su Ki. Ona ih je pozdravila iz svoje kuće gde se nalazi u pritvoru od 2003. Stražari su inače omogućili monasima da prošetaju ispred kuće Su Ki, što je do sada nezabeležen potez. AP
Jerusalim – Izraelski kabinet juče se saglasio da oslobodi 90 palestinskih zatvorenika u cilju jačanja podrške palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu. Zvaničnici kažu da će imena zatvorenika biti naknadno objavljena, ali da među njima neće biti niko ko je ubio ili ranio Izraelca. Više od 10.000 palestinskih zatvorenika nalazi se u izraelskim zatvorima. „Vlada je odobrila oslobađanje 90 zatvorenika kao gest dobre volje prema Mahmudu Abasu“, izjavio je jedan zvaničnik izraelske vlade . AP
Havana – Predsednik Angole Hose Eduardo dos Santos prvi je strani zvaničnik koji je posetio kubanskog lidera Fidela Kastra od početka juna, juče je saopštila kubanska vlada. Dva predsednika koja su održala sastanak od sat i 45 minuta razmatrala su „komplikovane probleme s kojima se čovečanstvo danas susreće i koji značajno utiču na narode najsiromašnijih zemalja, dodato je u kratkom saopštenju. Uz saopštenje je priložena fotografija koja pokazuje njih dvojicu kako se rukuju. Kastro (81), obučen u uobičajenu trenerku, izgleda vrlo mršavo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari