Iz "Vojvodinašuma" zbrajaju štetu: Hrastovo drveće stradalo na 15.000 hektara 1foto FoNet/MUP Srbije

Nakon dva olujna nevremena, prema sadašnjim procenama oštećeno je više od 15.000 hektara hrastovog drveća, izjavio je danas direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

Prema njegovim rečima, šume su potpuno uništene u Begeču i Bačkoj Palanci, a šteta je velika i u drugim opština u Južnobačkom i Sremskom okrugu.

„Pošto Vojvodinašume gazduje na preko 70 odsto šumskog fonda u Vojvodini, imamo 1.300 hektara potpuno devastirane šume. Uglavnom se radi o zasadama topole, a na 15.000 hektara oštećena su pojedinačna stabla hrasta. Devastirane su šume u Begeču i Bačkoj Palanci, mali deo u Kovilju i Titelu, ali je malo zahvaćen i Banat i Bačka, a u Sremu je uništeno oko 40.000 kubika topole“, rekao je Kokai.

Kako je istakao, posledice nevremena biće dalekosežne, a održivi ciklus je značajno poremećen.

„Ono što sada možemo da uradimo jeste da sve snage usmerimo na područja gde su se desili vetrolomi, vetroizvale i vetro savijanja. To znači da će u intenzivnim zasadama topole svi harvesteri Vojvodinašume kojih ima šest, da vrše sanaciju. To je jedini ispravan put jer je jako opasno da sekači ulaze u oštećene površine kako bi radile sanaciju. Oko 130 sekača će da sanira štetu u sastojinama hrasta u Sremu“, kazao je Kokai.

Dodao je i da uništena, devastirana stabla ne mogu da se prodaju po tržišnoj ceni.

„Stabla su polomljena na pola, odnosno vetar ih je izvalio, tako da ćemo tek da vidimo kolika je tu zapravo šteta. Ona će prema nekoj računici biti između dve ili tri milijarde dinara“, rekao je on.

Pokrajinska vlada odvojila je sredstva za meliorizaciju, odnosno obnavljanje oštećenih šumskih područja, a plan je da se u narednom periodu na konkurs za dodelu sredstava prijavi i JP „Vojvodinašume“.

„Vlada je odmah preusmerila 60 miliona kroz konkurs, mi ćemo konkurisati sa ostalim korisnicima za ta sredstva i u budućem periodu očekujem da ćemo iz toga moći da nadoknadimo deo finansijskih gubitaka“, zaključio je Kokai.

Za obnovu šumskog kompleksa će, prema rečima direktora, biti potrebne tri do četiri godine, a precizan finansijski plan u ovom trenutku nije moguće utvrditi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari