Zajedničkom akcijom zrenjaninskih komunalnih preduzeća ovog vikenda započelo je uklanjanje ostataka izgorele kuće Pavela Kužjaka iz Aradca koja je izgorela prošlog leta. Opština Zrenjanin najavila je da će pomoći podizanje nove kuće a meštani Aradca zbog svega toga ne kriju zadovoljstvo.

Zajedničkom akcijom zrenjaninskih komunalnih preduzeća ovog vikenda započelo je uklanjanje ostataka izgorele kuće Pavela Kužjaka iz Aradca koja je izgorela prošlog leta. Opština Zrenjanin najavila je da će pomoći podizanje nove kuće a meštani Aradca zbog svega toga ne kriju zadovoljstvo. Dok se uklanjaju ostaci izgorele kuće, čuju se već prvi planovi o podizanju etnosobe sa svedočanstvima o istoriji ovog mesta.
Na mobu su se odazvali momci iz komšiluka, pa radovi teku ubrzano.
– Rašćišćavamo plac, da bi posle mogli da se kopaju temelji. Podiže se nova kuća, gde će prednji deo biti svojevrsna galerija, sa etnoeksponatima, knjigama i narodnim rukotvorina. Svi su mi obećali pomoć – kaže zadovoljno Pavel Kužjak.
U pomoć su pritekli i ljudi iz MZ Aradac, koji su obezbedili prvi građevinski materijal. Prema rečima Jana Janošeka, predsednika MZ Aradac, posle požara u pomoć su pritekli Matica slovačka, Nacionalno slovačko veće, Slovačka evangelistička crkva i brojni pojedinci, kao i republički poslanici Demokratske stranke.
Dom Pavela Kužjaka, u ulici Janka Čmelika 89 u Aradcu, izgoreo je 4. maja protekle godine a požar je prema izveštaju policije najverovatnije izazvala neispravna električna instalacija. U noći između 20. i 21. januara ove godine, na dan predsedničkih izbora, na izgoreloj Pavelovoj kući osvanuo je grafit „Ovo je opomena Slovacima“. Usledile su javne osude ovog čina i najavljena je pomoć.
– U požaru je sve uništeno – stambeni deo, pomoćne prostorije a ono što nije izgorelo, potopljeno je vodom. Izgorele su sve knjige koje sam objavi i one u pripremi, u rukopisu. Pod vatrenom stihijom nestala je građa od 2.000 strana o istoriji slovačkog Aradca – priča Pavel Kužjak.
Vrednost kuće, smatra Pavel, kretala se oko 30.000 evra ali pošto objekat nije bio osiguran nije bilo ni naknade. Posle požara, Pavel je živeo kod sestre da bi se pre dva meseca preselio u zadnji deo uništene kuće. Pored opštine Zrenjanin, pomoć Pavelu Kužjaku obećali su i u Izvršnom veću Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari