Po ovlašćenju Miomira Ilića, predsednika Skupštine grada Požarevca, njegov zamenik Milić Jovanović sazvao je zborove građana u selima Ostrovo, Petka, Klenovnik i Drmno, radi izjašnjavanja o pristupanju budućoj gradskoj opštini Kostolac.

Zborovi građana u ovim naseljima održavaće se od 1. do 5. avgusta, sa početkom u 20,30, u prostorijama domova kulture. Ukoliko većina žitelja bude saglasna, navedena naselja ući će u sastav buduće opštine Kostolac, u kojoj će izbori biti raspisani krajem meseca septembra. Time će Kostolac vratiti status opštine, koji je imao od 1949. do 1956. godine. Inicijativa za ponovno dobijanje ovog statusa pokrenuta je 1990. godine, ali je ovaj rudarski grad do danas ostao samo Gradska mesna zajednica, najveća u Srbiji, jer ima oko 15. 000 stanovnika.

I pored neispunjenih obećanja brojnih vladajućih garnitura, žitelji Kostolca do danas nisu odustali od svoje namere, jer smatraju da se postojećom administrativnom podelom neravnomerno dele budžetska sredstva, čiju skoro polovinu čine prihodi ostvareni od Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Konkretni koraci ka dobijanju statusa opštine preduzeti su tek u maju ove godine, formiranjem Tima za realizaciju poslova koji će prethoditi osnivanju Gradske opštine. Odluka o formiranju ovog tima doneta je na sednici Saveta Gradske mesne zajednice u koji su, u skladu sa preporukom grada Požarevca, ušli predstavnici lokalne vladajuće koalicije DS, SPS-PUPS-JS i G-17.

Ovakvu vest Kostolčani su dočekali sa olakšanjem, jer će opštinski status značiti poboljšanje ekonomske situacije, uz otvaranje novih radnih mesta i gradnju stanova.

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom grada Požarevca, buduća Gradska opština Kostolac imaće svoju Skupštinu, koja može po potrebi da formira stalna radna tela, kao i Veće koje će činiti predsednik, zamenik predsednika i pet članova. U sastavu opštinske uprave naći će se načelnik i po jedan referent za sve resore koji postoje i u Gradskoj upravi Požarevac. U sklopu osnivanja Gradske opštine Kostolac, potrebno je pribaviti, preko zborova građana, saglasnost susednih sela, zbog čega se u njima od 1. do 5. avgusta održavaju zborovi građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari