Izložba o Holokaustu u Osmoj beogradskoj gimnaziji 1Foro: A. Markov

U svečanoj sali Osme beogradske gimnazije juče je otvorena izložba posvećena zločinima nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije.
Izložba nosi naziv „Holokaust – da se ne zaboravi“, a priredili su je maturanti ove gimnazije, u saradnji sa nastavnikom istorije Aleksandrom Markovim, uz tehničku podršku Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

Kao povod za otvaranje izložbe poslužila su dva važna datuma, 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i 10. maj – Dan sećanja na žrtve Holokausta na teritoriji Beograda.

Koncept izložbe podrazumeva da učenici, koji su priredili izložbu, kroz vršnjačku edukaciju podučavaju druge đake o Holokaustu i drugim zločinima na našim prostorima.

Za izložbu je prikupljeno više od 40 fotografija, kao i veći broj dokumenata koji svedoče o počinjenim zločinima.

Posebno mesto na izložbi posvećeno je Hildi Dajč, jevrejskoj bolničarki koja se dobrovoljno prijavila da ode u logor kako bi pomagala logorašima.

Uz pomoć Jevrejskog istorijskog muzeja deo izložbene postavke su i prepisi njena tri pisma, koja se u originalu čuvaju u ovom muzeju.

Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje, a priređivači su pozvali nastavnike i učenike drugih škola da je posete.

Otvaranju izložbe, osim predstavnika Jevrejskog istorijskog muzeja, prisustvovali su i predstavnici Muzeja žrtava genocida, a tom prilikom organizovana je i radionica za učenike na temu Holokausta i stradanja srpskih civila u logorima širom Jugoslavije.

Radionicu je vodio dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari