Između 30 i 40 žena godišnje strada u porodičnom nasilju 1

U sklopu kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja je počela 25. novembra na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, juče je obeležen i Međunarodni dan borbe protiv femicida, odnosno godišnjica Montrealskog masakra.

Feminističke organizacije Mreža Žene protiv nasilja i Žene u crnom organizovale su tim povodom protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša, od Skupštine do Vlade Srbije, koju su predvodile 32 žene u crnim tunikama, jer je to broj ubijenih žena tokom ove godine. Poslednja žrtva porodičnog nasilja stradala je pre nekoliko dana, i ovo je još jedan slučaj u kome je nasilje prethodno prijavljeno policiji.

Učesnice skupa su nosile parole „Stop femicidu“, „Kaznimo neodgovorno postupanje institucija“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Nijedna žena manje – nijedna mrtva više“. Aleksandra Nestorov iz Mreže Žene protiv nasilja, koja zajedno sa Ženama u crnom već treću godinu zaredom obeležava ovaj dan, podsetila je da svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodičnom nasilju.

– Zabrinjavajuće je što sada imamo pojačan zakonski okvir za delovanje, ali i dalje nemamo smanjenje broja ubistava, koja pratimo već šest godina. Zato zahtevamo od države da nadgleda primenu zakona i strogo kazni sve one profesionalce u institucijama koji nisu postupili u skladu sa zakonom, jer se drugačije situacija neće promeniti – kaže Nestorov.

Kako dodaje, mi kao društvo i svako od nas pojedinačno mora da osudi nasilje, da ga prijavi, da jasno kaže da je nedopustivo i pruži podršku ženama koje trpe nasilje.

Ono što su ženske organizacije uočile, a što su sprovedene kontrole zaštitnika građana potvrdile, jeste da su vlada i nadležna ministarstva usvojili potrebne protokole o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, ali da se ti protokoli ne primenjuju dosledno. Veliki korak napred u sistemu zaštite žrtava nasilja predstavlja nedavno usvojeni novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Dosledna primena protokola, hitne mere zaštite žrtava nasilja, zaštita od proganjanja, strože kazne za počinioce nasilja, kao i SOS telefoni za podršku ženama izloženim nasilju jesu teme koje su u centru pažnje kampanje 16 dana aktivizma, koja se završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Montrealski masakr

Godišnjica Montrealskog masakra obeležava se u znak sećanja na tragičan događaj koji se desio 6. decembra 1989. na kanadskom univerzitetu u Montrealu. Tog dana je 25-godišnji Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima, ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca). U tom činu je uzvikivao „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke! Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje!“, a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari