Izmenjena Odluka o upravljanju komunalnim otpadom u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su danas, između ostalog, izmenu Odluke o upravljanju komunalnim otpadom, čime su se stvorili uslovi za uvođenje novih naseljenih mesta u sistem sakupljanja komunalnog otpada.

Kako je objasnio sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Radoslav Vukelić, dosadašnji sistem je bio vezan za tipske vreće koje su kupovane u maloprodajnim objektima, a sada će se one zameniti tipskim posudama, odnosno kantama, koje su preduslov za prvi stepen sakupljanja i odlaganja otpada.

“Za sada će prioritet biti da se izvrši pokrivanje kompletne teritorije grada zelenim kantama, kako bi svi stanovnici na pravilan način odlagali otpad, a nakon toga će se pristupiti i uvođenju novih, odnosno drugih kanti koje će verovatno biti plave boje, gde će se raditi razvrstavanje na licu mesta”, objasnio je Vukelić.

Rok za sprovođenje toga u delo je početak 2024. godine, a prema rečima Vukelića, on je definisan u skladu s realnim kapacitetima JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica i Regionalne deponije na Bikovu, s tim da će se pokrivanje cele teritorije grada odvijati u segmentima.

“Iz prostog razloga što je nemoguće fizički u jednom momentu pokriti kompletnu teritoriju grada. Građani treba da znaju da će se Subotica kao odgovorna jedinica lokalne samouprave truditi da to u što bržem vremenskom periodu uradi i da konačno regionalni sistem deponovanja, koji je davno projektovan, zaživi i dobije svoju punu opremu, a nadamo se da ćemo time značajno uticati na čistoću i zaštitu životne sredine koja nas okružuje”, kazao je Vukelić.

Prema rečima direktora JKP “Čistoća i zelenilo” Slobodana Miloševa, od 50.000 tona otpada, koliko pristiže na Gradsku nesanitarnu deponiju “Aleksandrovačka bara”, ovo preduzeće trenutno odvozi 30 odsto otpada na Regionalnu deponiju.

“To će da raste iz meseca u mesec. U decembru će ta količina iznositi 40 odsto, a u januaru će, kada nam dođu novi radnici krajem decembra, pet vozača i 15 autosmećara, taj postotak iznositi 50 odsto. Sve dalje ćemo raditi u skladu s Regionalnim planom upravljanja otpadom, u dogovoru s Ministarstvom, i očekujemo da u toku 2023. godine ukupna količina od 100 odsto završi na Regionalnoj deponiji”, rekao je Milošev.

To će podrazumevati uključivanje svih prigradskih naselja u Subotici, a u početnoj fazi biće obuhvaćeno oko 4.000 domaćinstava, precizirao je Milošev.

“Planiramo da do juna tih 4.000 domaćinstava uključimo i da putem tipskih posuda odnesemo smeće na Regionalnu deponiju. Sve ostalo će ići u toku godine, jer je budžetom Grada predviđeno oko 30 miliona dinara za nabavku novih kanti. Kada one budu došle, sledi podela i nakon toga odvoženje smeća na Regonalnu deponiju”, dodao je Milošev.

Kada će građani tačno započeti selekciju otpada u svojim domaćinstvima, Radoslav Vukelić je naglasio da je trenutno teško precizirati, ali će se do uvođenja dodatne kante, odnosno kontejnera, selekcija otpada raditi na Regionalnoj deponiji.

“Ne možemo sada da kažemo koji će to biti rok, iz prostog razloga što u zavisnosti od kapaciteta, još 17 dodatnih ljudi je potrebno zaposliti da bi opskrbili na adekvatan način celu teritoriju grada. Kada se ispune i te dodatne potrebe za ‘Čistoću’ i u Regionalnoj deponiji, kojoj je takođe potreban dodatan broj ljudi, da bi mogla raditi u punom kapacitetu, u tri smene, tada će se primeniti i deo vezano za selekciju otpada u stambenim objektima i zgradama”, poručio je Vukelić.

U planu zatvaranje i sanacija “Aleksandrovačke bare”

Kada je u pitanju sudbina Gradske nesanitarne deponije “Aleksandrovačka bara”, za nju je već urađen projekat sanacije i rekultivacije, ali je, kako je obrazložio direktor JKP “Čistoća i zelenilo”, u proteklom periodu usled gradnji pruga Subotica-Segedin i Novi Sad-Kelebija, na nju odložena ogromna količina zemlje, što je delimično izmenilo njen izgled.

“Ovih dana ćemo uraditi premeravanje, da li smo negde i koliko smo izašli iz gabarita, i videćemo da pristupimo prvoj fazi izgradnje obodnog nasipa, da je zaštitimo od procednih voda, a nakon toga planiramo da konkurišemo zajedno sa Gradom za sredstva da bi u potpunosti zatvorili i sanirali ‘Aleksandrovačku baru’”, poručio je Milošev.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari