Ministri inostranih poslova zemalja Grupe osam saopštili su juče da žale zbog postizbornog nasilja u Iranu i apelovali na vlasti u Teheranu da osiguraju da ishod spornih izbora u zemlji bude izraz volje iranskog naroda. U zajedničkom saopštenju ministara G-8, izdatog drugog dana trodnevnog samita u Trstu, navodi se da moraju ostati otvorena vrata za dijalog o nuklearnom programu Irana, ali su izrazili „duboku zabrinutost“ da bi vlasti u Iranu mogle da ubrzaju aktivnosti na programu.

 Saopštenje je rezultat pregovora između zemalja, kao što su Italija i Francuska, koje su tražile da se uputi najoštrije upozorenje Iranu kada je reč o upotrebi sile protiv demonstranata, i Rusije, koja je ranije izjavila da prihvata rezultate izbora i reizbor Mahmuda Ahmadinedžada.

„Izražavamo solidarnost sa onim koji su pretrpeli represiju tokom mirnih demonstracija, žalost zbog gubitka ljudskih života i apelujemo na Iran da poštuje ljudska prava, uključujući i slobodu izražavanja“, izjavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Takođe, Teheran se poziva da garantuje da će rezultat izbora biti odraz volje naroda, i da je neophodno hitno okončati nasilje u zemlji, dodao je Fratini.

Italija kao zemlja domaćin samita G-8 prethodno je apelovala na kolege da se Iran kazni i izoluje, što su zagovarale još neke zemlje, ali je kasnije zbog protivljenja Rusije, koja je smatrala da bi izolacija Irana bila potpuno pogrešan pristup, pronađeno kompromisno rešenje. Italija je prvobitno pozvala Iran da kao specijalni gost prisustvuje samitu u Trstu, vođena činjenicom da bi ta zemlja mogla da odigra ključnu ulogu u stabilizaciji Avganistana. Kasnije je, međutim, saopšteno da ta zemlja neće biti pozvana na skup zbog krvavih događaja na ulicama Teherana.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Moskva izražava najozbiljniju zabrinutost zbog upotrebe sile u Iranu i stradanja demonstranata. U isto vreme, Lavrov navodi da se Rusija neće mešati u unutrašnje poslove Irana. Njegov britanski kolega Dejvid Miliband, čija je vlada proterala dvoje iranskih diplomata početkom nedelje nakon što je Iran učinio slično, kaže da je nasilje „žalosno“ kao i da su optužbe vlasti u Teheranu da zapadne sile mobilizuju proteste „bez ikakvog osnova“.

Dok su juče delegati okupljali u Trstu gde su mere bezbednosti podignute na najviši nivo, nekoliko Iranaca i Italijana okupilo se u gradu kako bi izrazili solidarnost sa demonstrantima u Iranu. Neki od njih nosili su parole na kojima je pisalo Ahmadinedžad je „diktator i terorista“, „Stop ubistvima“.

Na agendi samita u kojem učestvuju 44 delegata iz osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, nalazi se serija globalnih pitanja, od kontraterorizma, organizovanog kriminala i piraterije.

Iranci prebacuju novac na račune u inostranstvu

Teheran – Milioni dolara uticajnih biznismena i bogatih porodica prebačeni su sa računa iranskih banaka na adrese u inostranim bankama, u strahu od nove runde sankcija Saveta bezbednosti UN zbog masovnih postizbornih protesta koji su paralisali komercijalni život zemlje. Zapadne obaveštajne agencije prenele su da su desetine miliona dolara iz iranskih banaka već prebačene na račune u inostranstvu. Italijanska obaveštajna služba saopštila je da su zabeležene višestruke novčane transakcije, svaka od po 10 miliona dolara, sa četiri najveće iranske banke. Portparol britanskog ministarstva finansija ukazao je na to da se razmatraju kaznene mere protiv Modžbata Hameneija, sina vrhovnog lidera Irana Alija Hameneija. Takođe, kretanje novca iz iranskih banaka u inostranstvu, podstakla je i vest da je jedan od vodećih iranskih stranih investitora austrijska naftna i gasna kompanija OMV, saopštila da neće više investirati novac u velike of šor gasne projekte u Iranu. G. I.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari