– Pirotsko Udruženje za zaštitu životne sredine „Stara planina“ počelo je realizaciju projekta „Seoske žene – neiskorišćeni potencijal“, koji je podržalo Ministarstvo rada i socijalne politike, Uprava za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na konkursu za unapređenje položaja žena iz dvostruko ili višestruko diskriminisanih grupa u Srbiji.

Cilj projekta je izrada baze podataka o radno sposobnim ženama iz grupe izdržavanog stanovništva u pet sela na području pirotskog okruga – Draginac (Babušnica), Moklište (Bela Palanka), Željuša (Dimitrovgrad), Poljska Ržana i Krupac (Pirot).

– Siromaštvo i nezaposlenost su, nažalost, po svim statistikama sada najprisutniji na jugoistoku Srbije. Posebno ranjiva grupa su seoske žene, o kojima ne postoje precizni podaci. Anketiranjem žena starosti od 20 do 60 godina u najvećim selima Okruga dobićemo precizniju sliku o njihovim veštinama i interesovanjima. Žene sa sela umešne su u proizvodnji i preradi hrane i ručnom radu, što su dobri resursi za razvoj turizma – kaže menadžer projekta Gordana Simonović-Veljković.

Koordinator projekta Dragan Taškov kaže da će informacije koje će biti prikupljene tokom realizacije projekta biti iskorišćene za dalje aktivnosti u osnaživanju seoskih žena u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu.

– Baza podataka biće dostupna svima koji žele da rade na unapređivanju položaja žena sa sela, a nadam se da će poslužiti i razvoju novih ideja koje će podstaći žene sa sela da se aktivno uključe u aktivnosti usmerene na sveobuhvatni razvoj ovog područja – ističe Dragan Taškov.

Baza podataka trebalo bi da bude završena do aprila 2010. godine, a u izradi će, pored projektnog tima, učestvovati stručnjaci iz oblasti sociologije i ekonomije, uz pomoć aktivista Kancelarije za mlade u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari