Izrael je odmrznuo sredstva od poreza u vrednosti od 100 miliona američkih dolara i preneo novac na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštio je juče zvaničnik kancelarije izraelskog premijera Ehuda Olmerta. Transfer predstavlja neku vrstu podrške umerenom palestinskom lideru neposredno pred važne razgovore s liderima Hamasa tokom vikenda u Damasku.

Izrael je odmrznuo sredstva od poreza u vrednosti od 100 miliona američkih dolara i preneo novac na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštio je juče zvaničnik kancelarije izraelskog premijera Ehuda Olmerta. Transfer predstavlja neku vrstu podrške umerenom palestinskom lideru neposredno pred važne razgovore s liderima Hamasa tokom vikenda u Damasku. Reč je o prvoj izraelskoj isplati tog tipa otkada je militantna organizacija Hamas osvojila kontrolu nad palestinskom vladom.
Abas će tokom vikenda boraviti u Siriji, gde će razgovarati sa šefom Hamasa Kaledom Mašalom o osnivanju koalicione vlade s ciljem da se bojkot međunarodne pomoći ukine. Sastanak lidera Fataha i Hamasa biće prvi posle mnogo godina. Fatah i Hamas su ljuti neprijatelji i da bi formirali jedinstvenu vladu morali bi da prevaziđu duboke ideološke i političke razlike. Ukidanje međunarodne pomoći navelo ih je da pokušaju da nađu rešenje za sukobe, uz ispunjavanje zahteva Zapada da palestinska vlada prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati prethodne mirovne sporazume, što je Hamas do sada odbijao. Izraelski zvaničnici su saopštili da će novac biti prebačen direktno u ruke palestinskog predsednika za humanitarne potrebe i pomoć njegovim snagama bezbednosti. Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je Izrael zadovoljan uveravanjima da novac neće otići u ruke palestinskog Ministarstva finansija koje je pod kontrolom Hamasa. Novčani transfer predsedniku Abasu deo je poreskog novca koji je Izrael prikupljao za palestinske vlasti u skladu s nepotpunim mirovnim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari