Izveštaj: U kompaniji Rio Tinto prisutni seksualni napadi, maltretiranje i rasizam 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Britansko-australijska kompanija Rio Tinto objavila je da je 21 žena izjavila da je silovana ili seksualno napadnuta u njenim rudnicima u poslednjih pet godina i da je u operacijama te firme širom sveta prisutno sistemsko maltretiranje i visok nivo rasizma.

Rudarska kompanija sa sedištem u Londonu prošle godine je naručila izveštaj od bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik (Elizabeth Broderick), sa ciljem istraživanja kulture radnog okruženja u firmi, piše danas britanski Fajnenšel tajms.

Izveštaj za petogodišnji period, zasnovan na anketiranju oko 10.000 zaposlenih u Rio Tintu, otkrio je da je gotovo 30 odsto žena i sedam odsto muškaraca reklo da se suočilo sa seksualnim uznemiravanjem na poslu.

Silovanje ili seksualni napad, ili pokušaj izvršenja tih zločina, prijavila je 21 žena.

Gotovo polovina zaposlenih u Rio Tintu prijavila je da je bila izložena maltretiranju.

Rasizam je takođe dominantan u kompaniji, a izloženost diskriminaciji na radnom mestu prijavilo je gotovo 40 odsto muškaraca i 32 odsto žena iz redova domorodačkog stanovništva.

Izveštaj pokazuje i da su zaposlene žene prijavile verbalno zlostavljanje, da su optužbe za agresivno seksualno ponašanje ignorisane, da su upućivani otvoreno rasistički komentari, kao i da postoji „kultura ćutanja“ u vezi sa optužbama i „izrazito muška“ kultura u rudnicima kompanije.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da „oseća sramotu i ogromno žaljenje zbog obima maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma“ u kompaniji.

Stausholm je za Fajnenšel tajms iz Melburna kazao da je iznenađen navodima u izveštaju, naročito visokom stopom slučajeva maltretiranja.

Naveo je da su maltretiranje, seksualno uznemiravanje i rasizam prisutni širom globalnih operacija Rio Tinta, od Južne Afrike do Mongolije, i da ih ne treba posmatrati kao izolovane incidente.

Izvršna direktorka australijskog ogranka Rio Tinta Keli Parker (Kellie) rekla je da je kompanija počela sa rešavanjem problema, nakon što su zaposleni rekli Elizabet Broderik da nemaju poverenja u proces podnošenja žalbi kompaniji i da osećaju da bi njihove karijere mogle time da budu ugrožene.

Uprkos takvim nalazima, izveštaj je pokazao i da veliki broj zaposlenih u Rio Tintu smatra da kompanija ima istinsku želju da poradi na otklanjanju navedenih problema.

Kompanija Rio Tinto se 2020. godine suočila sa globalnom osudom zbog uništavanja pećina u klisuri Jukan, svetog mesta Aboridžina koje se našlo u središtu operacija iskopavanja rude gvožđa. Jedna od posledica kritika bilo je smenjivanje izvršnog direktora kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari