Izvodi javnih beležnika putem aplikacije 1Foto: Radnik.rs

Javni beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti isključivo u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda u jedinoj mogućoj formisa, saopštila je danas Javnobeležnička komora Srbije.

Prema toj Uredbi, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

Ova Uredba stupila je na snagu 7. jula 2020. godine i u njoj su jasno definisani uslovi po kojima, javni beležnik može po zahtevu da izdaje građanima papirne izvode iz lista nepokretnosti.

Kako se objašnjava u saopštenju, građanima papirni izvod iz lista nepokretnosti nije potreban za bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina koji obavljaju kod javnih beležnika, pošto beležnici proveravaju status određene nekretnine, uvidom u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS), što im je službena obaveza.

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.

Javni beležnici, u tim situacijama, izdaju izvod isključivo u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i pratećom Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.