Izvođač: Radovi na izgradnji treće deonice Moravskog koridora napreduju odlično 1Foto: FoNet/ MGSI (Ilustracija)

Radovi na izgradnji treće deonice Moravskog koridora, od Adrana do Preljine, napreduju „odličnom dinamikom“, ocenili su danas generalni direktor kompanije koja je izvođač radova „Bechtel-Enka“ Vicknayson Thevendran i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Na sastanku u Čačku je istaknuto da će Moravski koridor povezati centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca – koridorima 10 i 11, kao i veća naselja – Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, gde živi oko 500.000 stanovnika.

Radovi na deonici Adrani – Preljina dužine 30,6 kilometara počeli su u julu ove godine, a u Adranima se gradi most preko Zapadne Morave.

Na tom potezu će, prema najavama izvođača, na nekoliko lokacija biti „ispravljeno“ korito Zapadne Morave, kod sela Sirče, Oplanića, Grdice i Adrana.

„Primenjujemo rešenja koja uzimaju u obzir bilo koji od mogućih problema koji se mogu pojaviti na projektu. Na primer, obale reke se moraju skrenuti zbog zaštite od poplave i naši projektanti u saradnji sa lokalnim zajednicama koriste materijal iskopan iz reka da izgrade nasipe“, rekao je Thevendran.

On je dodao da je kompanija „Bechtel“ posvećena zaštiti životne sredine, prirodnih resursa i lokalnih zajednica koji bi mogli biti pogođeni projektom.

„Sarađivali smo sa najboljim specijalistima kako bi obezbedili da ekološki i socijalni aspekti budu u skladu sa najstrožim regulatornim standardima“, rekao je Thevendran.

Todorović je ocenio da je lokalna privreda „dobila mnogo“ radovima na Moravskom koridoru, jer su za izgradnju te saobraćajnice, čija je dužina 112 kilometara, upošljavani lokalni radnici, dok će digitalizovan autoput doprineti velikom privrednom razvoju Čačka i stvoriti nove i kvalitetnije uslove za dolazak stranih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari