Izvršna direktorka Centra za demokratiju: U Srbiji nema socijalnog dijaloga 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Izvršna direktorka Centra za demokratiju Nataša Vučković ocenila je da u ovom trenutku aktuelni neoliberalni poredak možda nema alternativu, ali da se uprkos tome mnogo toga može popraviti, i upozorila da u Srbiji nema socijalnog dijaloga, za šta odgovornom smatra vlast.

Neoliberalizam je kroz svoju svakodnevnu praksu ubedio ljude da nema alternative, pa oni i nisu spremni da ugroze ono što imaju, izjavila je Vučković za portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.org.

Ona je naglasila da se ipak mnogo toga se može promeniti na nivou javnih politika i što je najvažnije, u njihovoj primeni – unaprediti rad sudstva i obezbediti bolju zaštitu prava, povećati broj inspektora rada, povećati kazne za poslodavce koji ne primenjuju odredbe zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i onda ih i primeniti u praksi.

U Srbiji nema socijalnog dijaloga, naglasila je Vučković, ocenivši da je za to odgovorna vlast.

„Brzina donošenja strateških dokumenata i zakona je takva da onemogućava njihovo kompetentno sagledavanje od strane socijalnih partnera što, čini se, vlasti uopšte ne smeta – ova vlast ni na koji način ne podstiče dijalog, ni u jednoj sferi“, istakla je Vučković.

Po njenoj oceni, ni političke partije ne pokazuju veće interesovanje za probleme „sveta rada“, a današnji dominantni narativ je da su „investicije najvažnije“, pa se često zaboravlja na ljudska i radna prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari