„Ja sam Vučićev kum, skinuću ti uniformu“: Kako su prijave protiv Panića za vređanje policajaca zastarele 1foto Instagram/mupsrbije

 

Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca. Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im „skine“ uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

CINS otkriva kako za ovo nikad nije kažnjen. Bila je noć i na ulicama Dorćola nije bilo puno automobila. Dva momka su se vozila u narandžastom lamborginiju. Jedan od njih sedeo je pored vozača i snimao ga.

Vozač se obraćao beogradskoj policiji. Pozvao ih je da dođu pod rotacijom da ga jure, da vide kako im beži:

„Ajde panduri kupite se, da vam pokažem šta je beogradski fantom“.

Dok je psovao policiju, dodavao je gas.

„On došao iz Kamenice. On mene da stigne. Ne možeš ti mene da stigneš, druže. Nismo ti i ja isto.“

O ovom snimku se danima pričalo u medijima. Za volanom je bio Uroš Panić, sin Petra Panića Pane bliskog ljudima iz vlasti, za koga mediji navode da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potvrdio je nedavno da je njegov otac Petar predsednikov poznanik, ali ne i kum.

„Stalno mi pričate i stalno ’kumić predsednika Vučića’. Jednom za svagda, taj momak, taj Panić nije nikakav kum predsednika Vučića“, kazao je Gašić u Skupštini odgovarajući opoziciji.

Nakon snimka vožnje u lamborginiju, policija je saopštila da je protiv Uroša Panića podneto više prijava zbog prekršaja u saobraćaju.

Međutim, dokumenta do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuju da nema Uroš Panić samo saobraćajne prekršaje, već da su u poslednje tri godine protiv njega vođena i dva postupka za remećenje javnog reda i mira zbog vređanja policajaca.

Kako se navodi u prijavama, govorio im je da će im „skinuti“ uniforme, a u jednom slučaju se pozvao na kumstvo sa Vučićem. Oba slučaja su zastarela – jedan krajem septembra prošle, a drugi početkom ove godine.

Advokat Ivan Ninić, koji je za CINS analizirao ove predmete, kaže da je sve što se dešavalo u tim postupcima išlo u korist Paniću:

„Panić, zapravo, sve vreme uživa zaštitu policije, dok se sud nije dovoljno interesovao za ove predmete“.

Krajem septembra 2020. godine policija je zaustavila audi na Novom Beogradu. Vozio ga je Stefan Savić, ali on nije bio njegov vlasnik. To je, prema Savićevim rečima, bio Uroš Panić.

Kada mu je policija rekla da je auto u prekršaju, Savić je pozvao Panića koji je onda došao na lice mesta.

Policajci su mu objasnili da je vozilo neispravno i da moraju da ga oduzmu. Panić je bio revoltiran. Prema prijavi, policajcu je rekao:

„Ja sam Vučićev kum, smeniću te, naći ću ti novo radno mesto, skinuću ti uniformu, nećeš je nositi, ići ćeš na raport kod Stanića (tadašnji načelnik beogradske policije Milan Stanić, prim. nov)“.

Zbog toga je policija protiv njega ubrzo podnela prekršajnu prijavu. Od tada pa do septembra 2022. Panić se nijednom nije pojavio na sudu.

U međuvremenu, u januaru 2021. Panić je ušao u raspravu sa, kako policija tvrdi, poznanikom i udario ga pesnicom u glavu. Prilikom privođenja je, prema prijavi, opsovao policajce i zapretio da će ostati bez posla, kao i da će im skinuti uniformu.

U tom slučaju se pred sudijom pojavio jednom, nepunih mesec dana pred zastaru postupka, kada je sve priznao.

Uprkos tome, sudija nije donela presudu. I taj slučaj je zastareo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari